ßßß Cookit - przepis na Bułki tygryski

Bułki tygryski

nazwa

Wykonanie

Najlepszą terapią na rozładowanie napięcia jest dla mnie wyrabianie ciasta drożdżowego. Zawsze kiedy poziom adrenaliny-niekoniecznie tej pożądanej- wzrasta wyciągam z lodówki drożdże i wyrabiam ciasto dotąd aż wyjdą ze mnie wszystkie nerwy. A że ostatnio mi ich nie brakuje zrobi się u mnie drożdżowo.
Wczoraj upiekłam bułki tygryski. Bałam się, że ta urocza skórka mi nie wyjdzie ale wszystko się udało. Z ciastem pracowało się bardzo przyjemnie chociaż z powodu zimna w domu nie wyrastało zbyt szybko. Wstawiłam je do piekarnika pod żarówkę i od razu zaczęło zwiększać objętość. Skórka tygrysia powstaje z mąki ryżowej i drożdży i nie sprawia problemów w rozprowadzeniu jej na bułce.
Inspiracja
Składniki na bułki:
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
1 1/2 łyżki miękkiego masła
380 g mąki
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z cukrem, solą. Dodać rozczyn, pozostałe mleko i masło i dokładnie wyrobić. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 8 części i uformować okrągłe bułki. Przełożyć na blachę.
Składniki na skórkę tygrysa:
ziarenko świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
3/4 szklanki mąki ryżowej
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Podrośnięte bułki delikatnie posmarować pasta ryżową. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się zbytnio przyrumieni a spód jest jeszcze blady należy je przykryć folią aluminiową.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/05/Bulki-tygryski.html