ßßß Cookit - przepis na Napoleonka

Napoleonka

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam napoleonkę ale jakoś zawsze niechętnie się za nią brałam chyba dlatego,że nie mialam dobrego przepisu. Aż do teraz. Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne.
Źródło
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny/masło (użyłam margaryny)
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
4 duże jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Z mąki, margaryny/masła i śmietany zagnieść ciasto, tak jak na kruche. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; podzielić na 2 części. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko, przełożyć na blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 20 - 25 minut. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/10/Napoleonka.html