Wykonanie
Uwielbiam napoleonkę ale jakoś zawsze niechętnie się za nią
brałam chyba dlatego,że nie mialam dobrego przepisu. Aż do teraz. Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera
masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne.

ŹródłoSkładniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej250 g margaryny/masło (użyłam
margaryny)1 szklanka kwaśnej
śmietany (18%)Składniki na masę:3 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy4 duże
jaja4 łyżki
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanejZ
mąki, margaryny/masła i
śmietany zagnieść ciasto, tak jak na kruche. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; podzielić na 2 części. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko, przełożyć na blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 20 - 25 minut. Zagotować 2 szklanki
mleka z
cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z
jajkami i
mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego
mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty
budyń. Gorący
budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Po wystygnięciu posypać
cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.Smacznego:)