Wykonanie
To już taka nasza rodzinna tradycja, że w listopadzie na naszym
stole pojawiają się rogaliki w najróżniejszych odsłonach. Tym razem były to rogaliki półfrancuskie, które po raz pierwszy
jadłam wiele lat temu u naszej sąsiadki. Od razu przypadły mi do gustu i zajęły honorowe miejsce w naszym domowym przepiśniku.
Składniki:- 0,5 l
mleka,- 0 , 5 kostki margary ny do pieczenia (ok. 125 g)- kostka droż dży,- szklanka
cukru,- opak owanie
cukru wanilinowego,- 4
jaja,- 3 szklanki
mąki krupczatki,- 3 szklanki
mąki pszennej .Dodatkowo:- 2 kostki zimnej
margaryny,- ulubion a ko n fitura.Wykonanie:1. Pół kostki
margaryny roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia.2 .
Mleko podgrzewam. Do ciepłego
mleka dodaje pokruszone
drożdże i
cukier . Całość mieszam, przykrywam bawełniana ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.3. Do miski wsypuję
mąkę pszenną i krupczatkę oraz
cukier wanilinowy. Do sypkich składników wlewam
drożdżowy zaczyn i dodaję
jaja. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.4. Wyro śni ęte ciasto przekładam na stolnic ę . (Jeśli jest zbyt rzadkie, rozpływa się to dodaję odrobinę
mąki pszennej.)5. C iasto rozwałkowuję, a na połowie jego powierzchni układam
margaryn ę pociętą w plastry. Ciasto skł adam i z nów rozwałkowuję . P owtarzam wszystkie te czynność kil ka
razy.6. G otowe ciasto tnę w trójkąty, nakładam
konfiturę i formuję
rogal e.7. P iekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut. Wystudzone rogaliki lukruję i gotowe.