ßßß Cookit - przepis na Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie

nazwa

Wykonanie

To już taka nasza rodzinna tradycja, że w listopadzie na naszym stole pojawiają się rogaliki w najróżniejszych odsłonach. Tym razem były to rogaliki półfrancuskie, które po raz pierwszy jadłam wiele lat temu u naszej sąsiadki. Od razu przypadły mi do gustu i zajęły honorowe miejsce w naszym domowym przepiśniku.
Składniki:
- 0,5 l mleka,
- 0 , 5 kostki margary ny do pieczenia (ok. 125 g)
- kostka droż dży,
- szklanka cukru,
- opak owanie cukru wanilinowego,
- 4 jaja,
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3 szklanki mąki pszennej .
Dodatkowo:
- 2 kostki zimnej margaryny,
- ulubion a ko n fitura.
Wykonanie:
1. Pół kostki margaryny roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia.
2 . Mleko podgrzewam. Do ciepłego mleka dodaje pokruszone drożdże i cukier . Całość mieszam, przykrywam bawełniana ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
3. Do miski wsypuję mąkę pszenną i krupczatkę oraz cukier wanilinowy. Do sypkich składników wlewam drożdżowy zaczyn i dodaję jaja. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.
4. Wyro śni ęte ciasto przekładam na stolnic ę . (Jeśli jest zbyt rzadkie, rozpływa się to dodaję odrobinę mąki pszennej.)
5. C iasto rozwałkowuję, a na połowie jego powierzchni układam margaryn ę pociętą w plastry. Ciasto skł adam i z nów rozwałkowuję . P owtarzam wszystkie te czynność kil ka razy.
6. G otowe ciasto tnę w trójkąty, nakładam konfiturę i formuję rogal e.
7. P iekę w temperaturze 180 st. C przez ok 20-25 minut. Wystudzone rogaliki lukruję i gotowe.
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2015/11/rogaliki-pofrancuskie.html