Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że zaraz
będę musiała je zrobić i ta myśl nie dawała mi spokoju. Pyszne, kruche ciasto, soczyste
brzoskwinie i wspaniale chrupiąca posypka migdałowa to coś co łączy się idealnie i smakuje wybornie. Bardzo polecam to ciasto bo warto je upiec.

ŹródłoSkładniki:260g
mąki pszennej100g dobno zmielonych
migdałów( można też użyć zmielonych
orzechów laskowych)170g
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
żółtka3/4 szklanki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
solikilka kropli
olejku migdałowego lub
cukier migdałowyDodatkowo:700-800g
brzoskwiń( waga z pestkami)3 łyżki
mąki i 3 łyżki
cukru( do kruszonki)2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka
bułki tartejBrzoskwinie pokroić w około 1 cm kawałki i odstawić na bok. Blaszkę o wymiarach około 22x 22cm wysmarować niewielką ilością
margaryny i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 0 C.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi
migdałami,
solą i
proszkiem do pieczenia. Dodać
margarynę i posiekać ją razem z
mąką lub rozdrobnić w palcach. W osobnej miseczce zmiksować
żółtka z
cukrem, aż masa
zrobi się wyraźnie jasna i puszysta. Do
mąki dodać zmiksowane
żółtka,
śmietanę oraz kilka kropli
olejku migdałowego. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli byłoby za suche można dodać odrobinę więcej
śmietany. Oderwać z ciasta około 1/4 na kruszonkę, pozostałą część rozłożyć na przygotowanej blaszce.
Bułkę tartą wymieszać z jedną łyżką mielonych
migdałów i rozsypać równomiernie na cieście. Brzoskwie odsączyć z soku( jeśli się pojawił) i wymieszać z łyżką mielonych
migdałów, następnie
owoce wyłożyć na przygotowane ciasto.Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać 3 łyżki
mąki i 3 łyżki
cukru a następnie wyrobić i rozkruszyć na ułożone
owoce. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)