Jeśli nie macie więcej niż 20 minut na przygotowanie obiadu to polecam dzisiejszy makaron. W orginalnym przepisie podane były świeże pomidory ja jednak wykorzystałam resztkę suszonych, która zalegała mi w słoiku i myślę, że to był dobry pomysł. Dzięki temu sos jest mniej kwaśny i bardziej czosnkowy. Przepis pochodzi z książki Dania pikantne.Składniki:400 g makaronu1 łyzka oliwy175 g boczku wędzonego500 g pomidorów ( u mnie 4 suszone)125 gęstej śmietany2 łyżki sosu pesto z suszonych pomidorów (pominęłam)2 łyżki natki pietruszkiparmezan do posypaniaUgotować makaron al dente. Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory i dusić jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i sos pesto. Podgrzać, nie przerywając ieszania. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i polać makaron. Posypać parmezanem.Smacznego:)