ßßß Cookit - przepis na Muffinki z ricottą i czereśniami

Muffinki z ricottą i czereśniami

nazwa

Wykonanie

Kupiłam wczoraj kilogram czereśni i pół dnia głowiłam się co z nich zrobić. W grę wchodziło ciasto, clafoutis a w końcu zdecydowałam się na muffinki. Przepis zaczerpnęłam z lipcowego numeru Soli i pieprzu z tym że tam muffinki były z malinami i wyglądają zupełnie inaczej niż moje. Dodatek sera ricotty sprawił, że ciasto ma bardzo fajną konsystencję, podobną do chleba aksamitnego . Wypróbuję ten przepis również z malinami bo jest naprawdę smaczny.
Składniki:
400 g czereśni
1 jajo
75 ml oleju
150 g sera ricotty
200 g mąki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
sól
130 g cukru
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czereśnie wypestkować. Jajo wymieszać z olejem i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać czereśnie i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wysmarować tłuszczem i wlać ciasto. Piec około 20 minut.
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Muffinki-z-ricotta-i-czeresniami.html