ßßß Cookit - przepis na Lemon curd x 3

Lemon curd x 3

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie, w wielu miejscach do których zaglądam, napotykam lemon curd. Widziałam już wersję maślaną i wersję bez masła, a także z odrobiną masła. Krem cytrynowy tak bardzo przypadł mi do gustu, że wypróbowałam wszystkie 3 opcje. Szczerze mówiąc to nie wiem, która jest najlepsza, bo wszystkie są podobne. Smak cytrynowy jest tak dominujący, że przytłacza wszystko inne, jednak fajnie jest czuć lekko maślaną nutkę.
20 dag masła pokrojonego w kostkę
20 dag drobnego cukru
starta skórka i sok z 3 cytryn
4 żółtka
W żaroodpornej miseczce umieścić masło, cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Postawić na rondlu z lekko gotująco się wodą (tak, żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się całkowicie jednolita. Dodać żółtka i energicznie ubijać okołó 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Lemon curd z odrobiną masła ( Kuchnia 1/2010)
3 duże cytryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 duże jajka + 2 duże żółtka
6 dag masła
2 łyżki dobrej oliwy
Otrzeć skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok, cukier, mąkę, jajka, żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z masłem i oliwą. Wstawić do lodówki.
Lemon curd bez masła (źródło przepisu)
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/03/Lemon-curd-x-3.html