Wykonanie
W ostatnim czasie, w wielu miejscach do których zaglądam, napotykam lemon
curd. Widziałam już wersję
maślaną i wersję bez
masła, a także z odrobiną
masła. Krem
cytrynowy tak bardzo przypadł mi do gustu, że wypróbowałam wszystkie 3 opcje. Szczerze mówiąc to nie wiem, która jest najlepsza, bo wszystkie są podobne. Smak
cytrynowy jest tak dominujący, że przytłacza wszystko inne, jednak fajnie jest czuć lekko
maślaną nutkę.
20 dag
masła pokrojonego w kostkę20 dag drobnego
cukrustarta skórka i sok z 3
cytryn4
żółtkaW żaroodpornej miseczce umieścić
masło,
cukier oraz skórkę i
sok z cytryny. Postawić na rondlu z lekko gotująco się
wodą (tak, żeby nie miała z nią bezpośredniego kontaktu). Po kilku minutach
masło zacznie się roztapiać. Roztrzepać trzepaczką, aż masa stanie się całkowicie jednolita. Dodać
żółtka i energicznie ubijać okołó 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoja lub kamionkowych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.Lemon
curd z odrobiną
masła ( Kuchnia 1/2010)3 duże
cytryny3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
mąki kukurydzianej2 duże
jajka + 2 duże
żółtka6 dag
masła2 łyżki dobrej
oliwyOtrzeć
skórkę z cytryny aby uzyskać 1 łyżkę, następnie wycisnąć sok (ok. 3/4 szklanki). Zmieszać skórkę, sok,
cukier,
mąkę,
jajka,
żółtka w średnim rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, połączyć z
masłem i
oliwą. Wstawić do lodówki.Lemon
curd bez
masła (źródło przepisu)sok wyciśnięty z 3
cytryn i skórka z nich otarta2
żółtka2
jajka200 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oliwyWszystkie składniki (oprócz
oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać
oliwę i znów pogotować przez 2 minuty. Wstawić do lodówki.Smacznego:)