ßßß Cookit - przepis na Cordon bleu

Cordon bleu

nazwa

Wykonanie

Wiem, że orginalna wersja cordon bleu jest z cielęciny, ale nie jest to towar zalegający na półkach sklepowych, więc zapożyczyłam tę nazwę dla kotleta z wieprzowiny a na swoją kolejkę czeka jeszcze filet z kurczaka. Danie jest przepyszne dlatego jeszcze nie raz przełożę mięso serem, smakuje wspaniale.
Składniki:
4 duże kawałki schabu
sól, pieprz
musztarda
4 plastry sera
jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
olej i masło do smażenia
2 łyżki białego wina
Schab lekko rozbić, opróśzyć solą i pieprzem. Posmarować cienko musztardą, przykryć plastrem sera.. Złożyć na pół. Mięso oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce, Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem, lekko skrapiając winem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/02/Cordon-bleu.html