Wykonanie

W deszczowy piątek 13-tego postanowiliśmy poprawić sobie humor czymś dobrym :) Choć tak naprawdę, nic sobie nie robiliśmy z deszczu i poszliśmy na długi spacer. A po spacerze, na rozgrzewkę, zaserwowaliśmy pyszne francuskie naleśniki. W oryginale używa się jeszcze
likieru pomarańczowego, a całość podpala - my zrobiliśmy wersję dla dzieci ;)Składniki na ciasto:250 ml
mleka1
jajko120 g
mąki pszennej1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli2 łyżeczki skórki z
pomarańczy3 łyżki
olejuSos:4
pomarańcze40 g
masła40 g
cukruOpcjonalnie:
serek mascarponebita śmietanalody wanilioweświeża
miętaPrzygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy
mleko z
jajkiem,
cukrem wanilinowym oraz
skórką pomarańczową i szczyptą
soli, stopniowo dodajemy
mąkę i na końcu
olej. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej, posmarowanej cienką warstwą
oleju, patelni cienkie naleśniki. Ostudzone, składamy na 4 części. Można je przed złożeniem posmarować
serkiem mascarpone.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę.2
pomarańcze filetujemy (instrukcje znajdziecie na YouTubie), a z 2 wyciskamy sok.Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy
cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy
masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone, wlewamy na patelnię sok z
pomarańczy oraz dodajemy
skórkę pomarańczową. Całość smażymy ok. 3 minut na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Sos powinien lekko zgęstnieć.Przekładamy naleśniki na talerz. Na patelni po sosie podsmażamy filety z
pomarańczy. Przekładamy je na naleśniki. Możemy podawać z
bitą śmietaną lub
lodami, udekorowane świeżą
miętą.Dobrego weekendu!Biedronka