ßßß Cookit - przepis na Crêpes Suzette - francuskie naleśniki z pomarańczami

Crêpes Suzette - francuskie naleśniki z pomarańczami

nazwa

Wykonanie

W deszczowy piątek 13-tego postanowiliśmy poprawić sobie humor czymś dobrym :) Choć tak naprawdę, nic sobie nie robiliśmy z deszczu i poszliśmy na długi spacer. A po spacerze, na rozgrzewkę, zaserwowaliśmy pyszne francuskie naleśniki. W oryginale używa się jeszcze likieru pomarańczowego, a całość podpala - my zrobiliśmy wersję dla dzieci ;)
Składniki na ciasto:
250 ml mleka
1 jajko
120 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
3 łyżki oleju
Sos:
4 pomarańcze
40 g masła
40 g cukru
Opcjonalnie:
serek mascarpone
bita śmietana
lody waniliowe
świeża mięta
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli, stopniowo dodajemy mąkę i na końcu olej. Odstawiamy ciasto na ok. 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej, posmarowanej cienką warstwą oleju, patelni cienkie naleśniki. Ostudzone, składamy na 4 części. Można je przed złożeniem posmarować serkiem mascarpone.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę.
2 pomarańcze filetujemy (instrukcje znajdziecie na YouTubie), a z 2 wyciskamy sok.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia się. Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy złożone naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron. Gdy naleśniki są już podsmażone, wlewamy na patelnię sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę pomarańczową. Całość smażymy ok. 3 minut na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Przekładamy naleśniki na talerz. Na patelni po sosie podsmażamy filety z pomarańczy. Przekładamy je na naleśniki. Możemy podawać z bitą śmietaną lub lodami, udekorowane świeżą miętą.
Dobrego weekendu!
Biedronka
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2015/03/crepes-suzette-francuskie-nalesniki-z.html