Wykonanie
Składniki :30 dag
mielonego mięsa wieprzowego5 kopiastych łyżek ugotowanej
kaszy jęczmiennej - wiejskiej2 małe
jajka1
cebulasól,
pieprz, cząber suszony,
oregano, mała łyżeczka
maggi w płynietłuszcz do smażeniagłówka
białej kapusty
Przygotowanie :

W sporym garnku, który pomieści
kapustę wlewamy
wodę i wkładamy główkę
kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną
kapustę tj.
kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z
kapustyMięso łączymy z
kaszą ugotowaną według tego przepisu, doprawiamy do smaku
ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną
cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy
Mięso nakładamy na każdy liść ( od
spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamyW garnka układamy jedną warstwę gołąbków, zalewamy
wodą, wrzucamy
liść laurowy, kilka ziaren
pieprzu, solimy
wodę i gotujemy (mnie wyszło 12 gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk )Do gołąbków można zrobić prosty
sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub
sos salsa.


Została mi jeszcze odrobina z główki
kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie.Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej :)