ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą i mięsem

Gołąbki z kaszą i mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki :
30 dag mielonego mięsa wieprzowego
5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej
2 małe jajka
1 cebula
sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie
tłuszcz do smażenia
główka białej kapusty
Przygotowanie :
W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty
Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu, doprawiamy do smaku ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy
Mięso nakładamy na każdy liść ( od spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamy
W garnka układamy jedną warstwę gołąbków, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, solimy wodę i gotujemy (mnie wyszło 12 gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk )
Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa.
Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie.
Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/09/goabki-z-kasza-i-miesem.html