ßßß
Składniki :4,5 szklanki mąki pszennej;jajko ( całe)woda letnia może być surowaszczypta soliPrzygotowanie : Mąkę wysypuję na stolnicę, wbijam jajko, mieszam je z mąką, solą, dolewam wodę i zagniatam ciasto dopóki nie uzyska odpowiedniej konsystencji takiej do rozwałkowania, jak za rzadkie to dosypuję więcej mąki. Przykryć ciasto ściereczką i zająć się przygotowywaniem farszu, aby przez ten czas gluten w cieście zaczął pracować, wtedy ciasto będzie elastyczniejsze i łatwiejsze do rozwałkowania. Farsz : ok 60 dag twarogu, żółtko duże lub 2 małe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze lepsze:)