ßßß Cookit - przepis na Amoniaczki

Amoniaczki

Wykonanie

« Powrót  
Amoniaczki
Opis:
Ciasteczka amoniaczki są bardzo kruche i pyszne.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 100
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
margaryna 25 dekagramów
cukier 1 szklanek
śmietana 1 szklanek
jajka 5 sztuk
amoniak 5 dekagramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem,dodając po 1 jajku nadal ucierać.Śmietanę wymieszać z amoniakiem i dodać do ucieranego. Na stolnicę dać mąkę i w środek mąki wlać to ucierane. Wszystko razem zagnieść i pozostawić na 1 godzinę. Następnie ciasto roztaczać na placek o grubosci 0,5cm i foremkami wykrawać ciastka,maczać każde w białku i w cukrze i układać na blasze.Piec w temp 180C aż się zrumienią.
Uwagi:
Margaryna,cukier,jajka i amoniak ze śmietaną muszą być utarte gdyż inaczej ciasto się nie uda. Ciasto pozostawić na 1 godzinę na stolnicy nie w lodówce.
Autor: alaslysz
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7771/Amoniaczki