Wykonanie
« Powrót  AmoniaczkiOpis:
Ciasteczka amoniaczki są bardzo kruche i pyszne.Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 100(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 kilogramów
margaryna 25 dekagramów
cukier 1 szklanek
śmietana 1 szklanek
jajka 5 sztuk
amoniak 5 dekagramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:
Margarynę utrzeć mikserem z
cukrem,dodając po 1
jajku nadal ucierać.
Śmietanę wymieszać z
amoniakiem i dodać do ucieranego. Na stolnicę dać
mąkę i w środek
mąki wlać to ucierane. Wszystko razem zagnieść i pozostawić na 1 godzinę. Następnie ciasto roztaczać na placek o grubosci 0,5cm i foremkami wykrawać
ciastka,maczać każde w
białku i w cukrze i układać na blasze.Piec w temp 180C aż się zrumienią.Uwagi:
Margaryna,
cukier,
jajka i
amoniak ze
śmietaną muszą być utarte gdyż inaczej ciasto się nie uda. Ciasto pozostawić na 1 godzinę na stolnicy nie w lodówce.Autor: alaslyszZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: