ßßß Cookit - przepis na Ogórki kwaszone - małosolne

Ogórki kwaszone - małosolne

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ogórki 2 kilogramów
nasiona koru 0 , 5 łyżek stołowych
czosnek 5 ząbki
sól 3 łyżek stołowych
liście laurowe według uznania
liście z winogron według uznania
pieprz w ziarnach według uznania
szałwia według uznania
cząber według uznania
Wykonanie:
Zagotować wodę z solą, pieprzem i listkami laurowymi, ostudzić. Ogórki dokładnie umyć, jeżeli są zabrudzone ziemią namoczyć w wodzie na 30 minut a później dopiero wymyć. Przygotowane ogórki ułożyć ciasno w kamiennym garnku lub dużych słojach przekładając pokrojonym czosnkiem, umytymi listkami winogron posypując szałwią, cząbrem i koprem. Zalać ostudzoną osoloną wodą. Lekko przycisnąć, przykryć płótnem, pozostawić w ciepłym miejscu. Po kilku dniach można wykorzystać.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Przetwory weg.
Surówki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5203/Ogorki-kwaszone---malosolne