ßßß Cookit - przepis na Nalewka anyżowa (anyżówka)

Nalewka anyżowa (anyżówka)

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
anyż gwiazdkowaty 4 sztuk
sok cytrynowy 0.5 sztuk
goździk 1 sztuk
cukier 50 gramów
wódka 1 litrów
wanilia 1 sztuk
Wykonanie:
Składniki wsypać do szklanego słoja, zalać wódką zamknąć, odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, ci jakiś czas wstrząsać.
Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej miesiąc.
Uwagi:
Do nalewki należy użyć wydrążonego miąższu z jednej laski wanilii. Do korzennej nalewki można też dodać cynamonu i kardamonu .
Przyprawy te nadają alkoholowi wyjątkowego smaku i aromatu.
Poprawiają też trawienie i działają lekko pobudzająco.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Staropolska
Nalewki
Komentarze:
Autor: Zero
Data: 2011-06-25
Ja próbowałem bez kardamonu i cynamonu i jest przepyszna :)
Autor: oltom
Data: 2010-09-02
Czy miąższ z laski wanilii wyskrobuje się "na sucho" z takiej wysuszonej wanilii, czy trzeba ją jakoś wcześniej namoczyć, albo zagotować ?
Autor: Rysy89
Data: 2010-05-03
Wódki wódki, w innym wypadku wg tego przepisu nie dałoby rady tego pić. Można użyć spirytusu, ale trzeba go rozcieńczyć do roztworu 45%. Jeśli używasz spirytusu 95%, to na 1 litr spirytusu przypada 1111ml wody (spirytus : woda = 45 : 50)
Autor: padme
Data: 2010-01-21
Na pewno wódki, nie spirytusu?
Autor: dzynek
Data: 2009-05-07
Przepis wyglada na ciekawy, tylko w jakich proporcjach mozna dodać cynamonu i kardamonu zeby nie zepsuć nalewki.
Autor: Ewelosa
Data: 2008-12-11
Takie nalewki są super podczas jesieni i zimy :)
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3339/Nalewka-anyzowa-(anyzowka)