Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 10 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
anyż gwiazdkowaty 4 sztuk
sok cytrynowy 0.5 sztuk
goździk 1 sztuk
cukier 50 gramów
wódka 1 litrów
wanilia 1 sztukWykonanie:Składniki wsypać do szklanego słoja, zalać
wódką zamknąć, odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, ci jakiś czas wstrząsać.Przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej miesiąc.Uwagi:Do
nalewki należy użyć wydrążonego miąższu z jednej
laski wanilii. Do korzennej
nalewki można też dodać
cynamonu i
kardamonu .
Przyprawy te nadają alkoholowi wyjątkowego smaku i aromatu.Poprawiają też trawienie i działają lekko pobudzająco.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Staropolska
NalewkiKomentarze:Autor:
ZeroData: 2011-06-25Ja próbowałem bez
kardamonu i
cynamonu i jest przepyszna :)Autor: oltomData: 2010-09-02Czy miąższ z
laski wanilii wyskrobuje się "na sucho" z takiej wysuszonej
wanilii, czy trzeba ją jakoś wcześniej namoczyć, albo zagotować ?Autor: Rysy89Data: 2010-05-03
Wódki wódki, w innym wypadku wg tego przepisu nie dałoby rady tego pić. Można użyć
spirytusu, ale trzeba go rozcieńczyć do roztworu 45%. Jeśli używasz
spirytusu 95%, to na 1 litr
spirytusu przypada 1111ml
wody (
spirytus :
woda = 45 : 50)Autor: padmeData: 2010-01-21Na pewno
wódki, nie spirytusu?Autor: dzynekData: 2009-05-07Przepis wyglada na ciekawy, tylko w jakich proporcjach mozna dodać
cynamonu i
kardamonu zeby nie zepsuć
nalewki.Autor: EwelosaData: 2008-12-11Takie
nalewki są super podczas jesieni i zimy :)Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: