Wykonanie
Co prawda sezon na
truskawki się kończy, ale u nas w Trójmieście mają być jeszcze przez jakiś tydzień, dlatego opublikuję na dniach kilka przepisów z
truskawkami w roli głównej. Dzisiaj przepis na
sorbet truskawkowy - orzeźwiający, mocno
owocowy, mało kaloryczny, mocno czerwony i
truskawkowy! Do szczęścia więcej mi nie potrzeba :).
800-900 g
truskawekpół szklanki
cukrusok wyciśnięty z połowy
cytrynykieliszek (50ml)
nalewki aroniowej lub
wódkiTruskawki zmiksować z
cukrem,
sokiem z cytryny i
nalewką.Schłodzić masę w lodówce lub zamrażalce przez jakiś czas.Przelać chłodną masę do maszynki do
lodów i pozwolić kręcić się jej przez godzinę.Po tym czasie włożyć do zamrażalnika i po 15 minutach
sorbet gotowy.Jeśli nie macie maszynki to po włożeniu zmiksowanej masy do zamrażalki zaglądajcie do niej, co godzinę i miksujcie aby pozbyć się kryształków
wody.