Wykonanie
Pierwszy raz zrobiłam
sorbet i jest naprawdę wspaniały. Nie
mogę się doczekać aż mój Mąż
wróci z pracy i go skosztuje. Przygotowanie nie jest pracochłonne, chociaż jeżeli nie mamy maszyny do
sorbetów to może być nieco odstraszająca konieczność mieszania
sorbetu w trakcie procesu zamrażania. Uspokajam jednak - ja pomieszałam dwa
razy, nic nie miksowałam w trakcie zamrażania i nie ma żadnych grudek
lodowych. Polecam wszystkim fanom
truskawek:))

Potrzebujemy:
Truskawki (14 sporych rozmiarów)1/2 szklanki
cukrusok z jednej
cytrynyłyżka
wódki
Wszystkie składniki miksujemy w misce za pomocą blendera

Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeżeli jest za mało słodka - dosładzamy.

Przelewamy do silikonowej formy. Najwygodniej jest zwyczajnie za pomocą łyżki. Całość mrozimy w zamrażalniku, zanim stężeje co pół godziny mieszamy łyżeczką. U mnie dwa
razy wystarczyły. Gdy całkowicie stężeje delikatnie obkrawamy brzegi nożem (tak, aby nie uszkodzić formy) i wyjmujemy gotowe
serca.

Gotowe, smacznego:)