ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam sorbet i jest naprawdę wspaniały. Nie mogę się doczekać aż mój Mąż wróci z pracy i go skosztuje. Przygotowanie nie jest pracochłonne, chociaż jeżeli nie mamy maszyny do sorbetów to może być nieco odstraszająca konieczność mieszania sorbetu w trakcie procesu zamrażania. Uspokajam jednak - ja pomieszałam dwa razy, nic nie miksowałam w trakcie zamrażania i nie ma żadnych grudek lodowych. Polecam wszystkim fanom truskawek:))
Potrzebujemy:
Truskawki (14 sporych rozmiarów)
1/2 szklanki cukru
sok z jednej cytryny
łyżka wódki
Wszystkie składniki miksujemy w misce za pomocą blendera
Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeżeli jest za mało słodka - dosładzamy.
Przelewamy do silikonowej formy. Najwygodniej jest zwyczajnie za pomocą łyżki. Całość mrozimy w zamrażalniku, zanim stężeje co pół godziny mieszamy łyżeczką. U mnie dwa razy wystarczyły. Gdy całkowicie stężeje delikatnie obkrawamy brzegi nożem (tak, aby nie uszkodzić formy) i wyjmujemy gotowe serca.
Gotowe, smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/04/sorbet-truskawkowy-dla-zakochanych-i.html