Wykonanie
Niedawno zaglądając do zamrażarki zauważyłem odłożoną porcję
żurawin, którą odłożyłem jesienią gdy nie było wszystkie słoje były zajęte innymi
owocamiTeraz nadszedł czas na wykorzystanie wcześniej zgromadzonych zapasówi zrobienie
nalewki żurawinowej która jest dobra tak samo na zimowe wieczory jak i na rodzinne imprezy.Do niedawna po rozlaniu
nalewki do butelek, pozostała
żurawina była zbędna, więc ją wyrzucałem, ale ….. zawsze było mi szkoda że nie wykorzystuję wszystkiego, teraz już bez żalu wykorzystuję każdą
żurawinkę i każdą kropelkę „wody rozmownej”
Dżem który uzyskamy jako produkt „uboczny” może nam posłużyć jako dodatek do
tortów, ciast, mas i wiele innychSkładniki :
Żurawina (przemrożona) – 8 szklanek
wódka – 1 l
spirytus – 0,5 l
cukier – 3,5 szklanki
sok z cytryny – 2 łyżki
goździki – 3 szt.Wykonanie:
żurawinę przemrażamy kilka dni w zamrażarce, zmrożone
owoce blender-ujemy do tego momentu by około połowa
owoców pozostała w całoścido
soja w którym będzie stała
nalewka wrzucamy tak przygotowaną
żurawinę i zalewamy ją
wódką (1 litr), odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego i ciepłego miejsca, co parę dni wstrząsamy całośćpo tym okresie
owoce żurawiny odcedzamy na drobnym sicie, ręcznie wyciskając z
owoców pozostały soknalew który uzyskaliśmy przecedzamy przez gazę którą kilkukrotnie składamy, tak by powstał nam klarowny nalew
żurawinowyprzecedzony nalew wlewany do garnka i podgrzewamy dodając
cukier,
goździki i
sok z cytryny, podgrzewamy do momentu zagotowaniagdy zobaczymy pierwsze oznaki gotowania wyłączamy gaz i odstawiamy na 2 minuty po tym czasie dodajemy
spirytus (0,5 l)gorące rozlewamy do butelek, żurawinówka nie wymaga długiego okresu „leżakowania” . Degustację można rozpocząć już po tygodniu od rozlania
owoce żurawiny które pozostały nam po odcedzeniu rozgniatamy np. tłuczkiem do
ziemniaków i dodajemy 2,5 szklanki
cukru, wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia
cukrutak przygotowany
dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy (wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza w słoiczkach)Tak przygotowany
dżem możemy spokojnie przechowywać kilka m-cy.Proporcje wystarcza do przygotowania 4 butelek 0,5 litrowych
nalewki żurawinowej oraz
trzech małych słoiczków
dżemu.Smacznego !!