ßßß Cookit - przepis na Najlepsza nalewka żurawinowa i dżem z alkoholem

Najlepsza nalewka żurawinowa i dżem z alkoholem

nazwa

Wykonanie

Niedawno zaglądając do zamrażarki zauważyłem odłożoną porcję żurawin, którą odłożyłem jesienią gdy nie było wszystkie słoje były zajęte innymi owocami
Teraz nadszedł czas na wykorzystanie wcześniej zgromadzonych zapasów
i zrobienie nalewki żurawinowej która jest dobra tak samo na zimowe wieczory jak i na rodzinne imprezy.
Do niedawna po rozlaniu nalewki do butelek, pozostała żurawina była zbędna, więc ją wyrzucałem, ale ….. zawsze było mi szkoda że nie wykorzystuję wszystkiego, teraz już bez żalu wykorzystuję każdą żurawinkę i każdą kropelkę „wody rozmownej”
Dżem który uzyskamy jako produkt „uboczny” może nam posłużyć jako dodatek do tortów, ciast, mas i wiele innych
Składniki :
Żurawina (przemrożona) – 8 szklanek
wódka – 1 l
spirytus – 0,5 l
cukier – 3,5 szklanki
sok z cytryny – 2 łyżki
goździki – 3 szt.
Wykonanie:
żurawinę przemrażamy kilka dni w zamrażarce, zmrożone owoce blender-ujemy do tego momentu by około połowa owoców pozostała w całości
do soja w którym będzie stała nalewka wrzucamy tak przygotowaną żurawinę i zalewamy ją wódką (1 litr), odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego i ciepłego miejsca, co parę dni wstrząsamy całość
po tym okresie owoce żurawiny odcedzamy na drobnym sicie, ręcznie wyciskając z owoców pozostały sok
nalew który uzyskaliśmy przecedzamy przez gazę którą kilkukrotnie składamy, tak by powstał nam klarowny nalew żurawinowy
przecedzony nalew wlewany do garnka i podgrzewamy dodając cukier, goździki i sok z cytryny, podgrzewamy do momentu zagotowania
gdy zobaczymy pierwsze oznaki gotowania wyłączamy gaz i odstawiamy na 2 minuty po tym czasie dodajemy spirytus (0,5 l)
gorące rozlewamy do butelek, żurawinówka nie wymaga długiego okresu „leżakowania” . Degustację można rozpocząć już po tygodniu od rozlania
owoce żurawiny które pozostały nam po odcedzeniu rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy 2,5 szklanki cukru, wszystko razem mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru
tak przygotowany dżem wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy (wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 º do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza w słoiczkach)
Tak przygotowany dżem możemy spokojnie przechowywać kilka m-cy.
Proporcje wystarcza do przygotowania 4 butelek 0,5 litrowych nalewki żurawinowej oraz trzech małych słoiczków dżemu.
Smacznego !!
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2014/02/01/najlepsza-nalewka-zurawinowa-i-dzem-z-alkoholem