Wykonanie
Przepis na jeżynówkę stworzyłem sam, po tym jak na wakacyjnym wyjeździe nad morzem zebraliśmy 1,5kg tego cudownego
owocu. Efekt mile mnie zaskoczył.Co potrzebujesz:1,5kg dojrzałych
jeżyn z kujących krzaków (będzie z tego ok. 0,7-0,8L soku), ta odmiana jest bardzo słodka i aromatyczna jak dojrzeje0,7 L
wódki0,2 L
spirytusu (jeśli to ma być soczek dla Pań, to nie dolewaj spirytu, bo w ciągu 24h nie zdąży się idealnie przegryźć)0,25kg
cukru (
nalewka będzie kwaskowa, w wielu przepisach są jakieś chore ilości
cukru, jeśli masz kwaśne
jeżyny dodaj więcej)Wersja minimum to: wkładamy
jeżyny do słoja, zasypujemy warstwami
cukrem, lekko ugniatamy jakimś tłuczkiem do
ziemniaków i zostawiamy na słońcu na kilka godzin. Po tym czasie zalewamy
wódką,
potem spirytusem, mieszamy i zostawiamy na dobę.Po tym czasie przecedzamy przez sitko
owoce, a następnie przez gazę i
nalewka jeżynowa jest gotowa do picia. Po tym czasie czuć
alkohol, ale nie wykręca gęby i jest bardzo przyjemna nuta jeżynowa.
Nalewka ma barwę intensywnie bordowo-fioletową.W wersji dłuższej zostawiłbym nastaw na miesiąc i dopiero po tym czasie przecedził i odstawił w ciemne miejsce na 6 miesięcy.