ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne paski wieprzowe

Aromatyczne paski wieprzowe

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 9
Składnik
Logo Ilość Czego
wieprzowina bez kości 0.5 kilogramów
przyprawa "5 przypraw" 0.5 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1.5 łyżek stołowych
imbir 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
olej według uznania
sos sojowy 1.5 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
sól czosnkowa 2 łyżek deserowych
pieprz syczuański 1.5 łyżek deserowych
sałata 10 sztuk
sos śliwkowy 6 łyżek stołowych
Wykonanie:
Sól połączyć z "pięcioma przyprawami" i mąką ziemniaczaną, natrzeć paski mięsa, odstawić na 30 min. Olej rozgrzać na średnim ogniu, włożyć połowę mięsa, zamieszać, smażyć 3 1/2 min, wybrać łyżką cedzakową, osączyć w cedzaku, przełożyć do miski. Smażyć pozostałe mięso. Wlać sos sojowy do mięsa, posypać cukrem, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki oleju, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, dodać imbir, czosnek, sól i pieprz, mieszając podgrzewać przez 25 sek, włożyć usmażone mięso, mieszać na ogniu tak, aby sos pokrył mięso. Przełożyć mięso na gorący półmisek. Kawałek mięsa ułożyć na listku sałaty lub na placku, posmarować sosem śliwkowym, założyć boki, zwinąć jak naleśnik. Proporcje: dla 5 -10 osób, kiedy podajemy inne potrawy
Uwagi:
Chuda wieprzowina pokrojona w grube paski, posiekane ząbki czosnku, 10 listków sałaty lub placki mandaryński
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
mniam, mniam, pyszne
Autor: Floress
Data: 2009-01-02
można
Autor: Izka
Data: 2008-12-12
Czy można by do tego przepisu użyć piersi z kuraka zamiast wieprzowiny?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1650/Aromatyczne-paski-wieprzowe