Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
margaryna 0,75 kostek
żółtka 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztukmarcepan 300 gramów
dżem pomarańczowy 200 gramów
barwniki spożywcze różnokolorowe według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka oraz
margarynę i posiekać wszystko nożem. Następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.Wyciąć z pergaminu szablon w kształcie
jajka. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Przyłożyć szablon do ciasta i wyciąć 2 pisanki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i po nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, wystudzić.Posmarować pisankę połową
dżemu, przykryć drugą i posmarować resztą
dżemu.Połowę marcepana rozwałkować i przykryć nim ciasto. Resztę marcepana zabarwić na różne kolory i udekorować pisankę w/g własnego uznania.Uwagi:
Dżem można zastąpić plasterkami
pomarańczy obgotowanych 10 minut w
syropie cukrowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: