ßßß Cookit - przepis na Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
margaryna 0,75 kostek
żółtka 2 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
marcepan 300 gramów
dżem pomarańczowy 200 gramów
barwniki spożywcze różnokolorowe według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz margarynę i posiekać wszystko nożem. Następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.
Wyciąć z pergaminu szablon w kształcie jajka. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Przyłożyć szablon do ciasta i wyciąć 2 pisanki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i po nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, wystudzić.
Posmarować pisankę połową dżemu, przykryć drugą i posmarować resztą dżemu.
Połowę marcepana rozwałkować i przykryć nim ciasto. Resztę marcepana zabarwić na różne kolory i udekorować pisankę w/g własnego uznania.
Uwagi:
Dżem można zastąpić plasterkami pomarańczy obgotowanych 10 minut w syropie cukrowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12169/Mazurek-pomaranczowy