ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekmargaryna 0,75 kostekżółtka 2 sztukcukier waniliowy 1 sztukmarcepan 300 gramówdżem pomarańczowy 200 gramówbarwniki spożywcze różnokolorowe według uznaniaWykonanie:Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz margarynę i posiekać wszystko nożem. Następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 60 minut do lodówki.Wyciąć z pergaminu szablon w kształcie jajka. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Przyłożyć szablon do ciasta i wyciąć 2 pisanki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i po nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, wystudzić.Posmarować pisankę połową dżemu, przykryć drugą i posmarować resztą dżemu.Połowę marcepana rozwałkować i przykryć nim ciasto. Resztę marcepana zabarwić na różne kolory i udekorować pisankę w/g własnego uznania.Uwagi:Dżem można zastąpić plasterkami pomarańczy obgotowanych 10 minut w syropie cukrowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: