Wykonanie
Zaloguj się:Jeśli nie masz
konta,ZAREJESTRUJ SIĘ» Ciasta i Desery [1819]» Potrawy z Jaj [288]» Potrawy z Ryb [470]» Potrawy z
Makaronem [220]» Potrawy z
Mięsa [1712]» Zapiekanki i Pizze [333]» Potrawy z
Grzybów [529]» Potrawy z Grilla [93]» Zupy [483]»
Owoce morza [53]» Potrawy z
serem [273]» Wigilia [531]» Wielkanoc [470]» Sałatki [659]» Sosy i pasty [326]» Surówki [251]»
Zioła i
przyprawy [61]»
Kasze weg. [82]» Jarzyny i Pasztety weg. [520]» Kanapki weg. [44]» Kotlety weg. [57]»
Napoje weg. [151]»
Pieczywo weg. [58]» Potrawy mączne weg. [268]» Zupy weg. [204]»
Przetwory weg. [91]» Inne [241]Co możemy powiedzieć o tym niezmiernie popularnym warzywie?. Chyba to, że zawojowała prawie cały świat. Uprawia się na świecie niezliczone gatunki tego warzywa, różniące się
między sobą wielkością, pokrojem, kolorem, smakiem i kształtem liści czy główek. A nawet warunkami uprawowymi.
Sałata to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera prawie wszystkie witaminy,
białka,
cukier, betakaroten. Jest źródłem licznych
soli mineralnych, kwasów organicznych i enzymów. Pod względem zawartości żelaza
sałata ustępuje tylko szpinakowi i szczypiorkowi. Warzywo to zaopatruje nasz organizm w jakże cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, ma działanie oczyszczające i wzmacniające. Poprawia pracę wątroby, układu trawiennego. Korzystnie wpływa na układ krążenia. Nic
dziwnego, że warzywo o tak wielu zaletach znajduje miejsce w prawie każdym ogródku, znajduje się w jadłospisie każdej restauracji, baru czy fast foodu.Za najbardziej popularną
sałatę w naszym
kraju możemy uznać
sałatę masłową. Coraz większą popularnością cieszą się też
sałaty lodowe (kruche). Tworzą one bardzo duże główki o charakterystycznych karbowanych liściach. Są one bardziej kruche i soczyste niż
sałaty masłowe.
Sałaty lodowe stanowią wspaniały dodatek do surówek i kanapek. Można je też chrupać. Ponadto są atrakcyjnym elementem dekoracyjnym półmisków.
Sałaty lodowe mogą być dłużej przechowywane w lodówce. Z innych gatunków możemy wymienić
roszponke,
cykorie (też zaliczana do
sałat),
sałatę rzymską,
Endywie,
Rukole i wiele innych.
Aby jak najlepiej przyrządzić
sałatę, należy się z nią delikatnie obchodzić aby zachowała swoje wartości odżywcze. Nie kroimy nożem
sałaty ( wyjątek
cykoria), a jedynie ją rwiemy na drobne kawałeczki.
Sałata przed przystąpieniem do przyrządzania powinna być dokładnie umyta pod bieżącą
wodą, a następnie odsączona lub osuszona w wirówce.
Sałatę najczęściej podajemy na surowo z sosami i dressingami. W różnorakich sałatkach możemy ją komponować w połączeniu z innymi warzywami,
serami,
jajkami i
wędlinami. O smaku
sałaty w większości przypadków przesądza zastosowany sos do sałatki.Niech na Naszych stołach też będzie częstym gościem ten nie zawsze zielony (zależy od gatunku i odmiany), liściasty gość.Artur K.» Diety [50]»
Zioła w diecie [10]» Ciekawostki [51]» Suplementy [18]» 5 Miesięcy [13]» 6 Miesięcy [17]» 7 Miesięcy [49]» 8 Miesięcy [58]» 9 Miesięcy [25]» 10 Miesięcy [48]» 11 Miesięcy [36]» 12 Miesięcy [43]» Powyżej 1 roku [99]» Koktajle [326]»
Drinki (z
Brandy) [60]»
Drinki (z
Wódką) [138]»
Drinki (z
Whisky) [60]»
Drinki (z
Koniakiem) [28]»
Herbaty [114]» Poncz [59]»
Nalewki [32]»
Alkohole [481]»
Wina [48]»
Kawy [44]» Kuchnia Hiszpańska [67]» Kuchnia Bułgarska [15]» Kuchnia Chińska [212]» Kuchnia Meksykańska [53]» Kuchnia Włoska [293]» Kuchnia Węgierska [101]» Kuchnia Czeska [9]» Kuchnia Grecka [43]» Kuchnia Francuska [162]» Kuchnia Tajlandzka [5]» Kuchnia Indonezyjska [11]» Kuchnia Turecka [14]» Kuchnia Indyjska [16]» Kuchnia Portorykańska [34]» Kuchnia Jamajki [38]» Kuchnia Wenezuelska [2]» Kuchnia Japońska [9]» Kuchnia Brazylijska [29]» Kuchnia Austriacka [29]» Kuchnia Angielska [69]» Kuchnia Pakistańska [1]» Kuchnia Libańska [6]» Kuchnia Polska [1329]» Kuchnia Słowacka [3]» Kuchnia Staropolska [115]» Kuchnia Rosyjska [0]