ßßß Cookit - przepis na » Sałata - nie tylko wiosną. ...

» Sałata - nie tylko wiosną. ...

nazwa

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
Co możemy powiedzieć o tym niezmiernie popularnym warzywie?. Chyba to, że zawojowała prawie cały świat. Uprawia się na świecie niezliczone gatunki tego warzywa, różniące się między sobą wielkością, pokrojem, kolorem, smakiem i kształtem liści czy główek. A nawet warunkami uprawowymi.
Sałata to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera prawie wszystkie witaminy, białka, cukier, betakaroten. Jest źródłem licznych soli mineralnych, kwasów organicznych i enzymów. Pod względem zawartości żelaza sałata ustępuje tylko szpinakowi i szczypiorkowi. Warzywo to zaopatruje nasz organizm w jakże cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, ma działanie oczyszczające i wzmacniające. Poprawia pracę wątroby, układu trawiennego. Korzystnie wpływa na układ krążenia. Nic dziwnego, że warzywo o tak wielu zaletach znajduje miejsce w prawie każdym ogródku, znajduje się w jadłospisie każdej restauracji, baru czy fast foodu.
Za najbardziej popularną sałatę w naszym kraju możemy uznać sałatę masłową. Coraz większą popularnością cieszą się też sałaty lodowe (kruche). Tworzą one bardzo duże główki o charakterystycznych karbowanych liściach. Są one bardziej kruche i soczyste niż sałaty masłowe.
Sałaty lodowe stanowią wspaniały dodatek do surówek i kanapek. Można je też chrupać. Ponadto są atrakcyjnym elementem dekoracyjnym półmisków. Sałaty lodowe mogą być dłużej przechowywane w lodówce. Z innych gatunków możemy wymienić roszponke, cykorie (też zaliczana do sałat), sałatę rzymską, Endywie, Rukole i wiele innych.
Aby jak najlepiej przyrządzić sałatę, należy się z nią delikatnie obchodzić aby zachowała swoje wartości odżywcze. Nie kroimy nożem sałaty ( wyjątek cykoria), a jedynie ją rwiemy na drobne kawałeczki. Sałata przed przystąpieniem do przyrządzania powinna być dokładnie umyta pod bieżącą wodą, a następnie odsączona lub osuszona w wirówce.
Sałatę najczęściej podajemy na surowo z sosami i dressingami. W różnorakich sałatkach możemy ją komponować w połączeniu z innymi warzywami, serami, jajkami i wędlinami. O smaku sałaty w większości przypadków przesądza zastosowany sos do sałatki.
Niech na Naszych stołach też będzie częstym gościem ten nie zawsze zielony (zależy od gatunku i odmiany), liściasty gość.
Artur K.
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/72