ßßß Cookit - przepis na CHRUŚCIK LANY

CHRUŚCIK LANY

nazwa

Wykonanie

« WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANIE
RYBA W CIEŚCIE »
5 ŁYŻEK MĄKI
2 JAJKA
MLEKO
1/2 LASKA WANILII
20 DAG SMALCU DO SMAŻENIA
CUKIER PUDER
ZAPACH WANILIOWY
WYKONANIE
Wyrobić ciasto z mąki, żółtek i takiej ilości mleka, aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dodać utłuczoną wanilię i ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać. W niedużym rondelku rozpuścić smalec, a gdy będzie dostatecznie gorący lać do niego ciasto przez lejek poruszając nim spiralnie. Gdy zrumienią się po jednej stronie, odwrócić i zrumienić po drugiej. Po odcieknięciu ze smalcu obsypać cukrem pudrem wymieszanym z kilkoma kroplami zapachu waniliowego.
czwartek, 16 lutego 2012, wela2
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2012/02/CHRUSCIK-LANY.html