ßßß Cookit - przepis na GULASZ ZIEMNIACZANY

GULASZ ZIEMNIACZANY

nazwa

Wykonanie

« KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z ...
ZALEWAJKA »
1/2 KG ZIEMNIAKÓW 3 DUŻE CEBULE 1 POR 1 STRĄK PAPRYKI ( MOŻNA UŻYĆ PAPRYKI MARYNOWANEJ, UMYTEJ I SPARZONEJ WRZĄTKIEM)5 DAG MASŁA LUB MARGARYNY 2 ŁYŻKI PRZECIERU POMIDOROWEGO 1 i 1/2 SZKLANKI ROSOŁU Z KOSTKI BULIONOWEJ 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ TROCHĘ PAPRYKI OSTREJ SPROSZKOWANEJ SÓL, PIEPRZ DO SAMKU
WYKONANIE
Ziemniaki obrać i pokrajać w kostkę 3x3 cm, cebulę obrać i posiekać, paprykę pokrajać w paseczki, por umyć starannie i pokrajać w plasterki. Rozgrzać dobrze na patelni tłuszcz, na gorący wrzucić cebulę, paprykę i por - smażyć 3 minuty. Dodać paprykę w proszku, przecier pomidorowy i zostawić na ogniu jeszcze ok. 1 minuty. Następnie dodać pokrajane ziemniaki i bulion. Gotować pod pokrywka na małym ogniu ok. 15-20 minuty. Pod koniec, gotowania dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną zimną wodą, a razie potrzeby dodać soli i pieprzu do smaku.
piątek, 15 lipca 2011, wela2
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2011/07/GULASZ-ZIEMNIACZANY.html