Wykonanie
Różnie się nie ma czasu - albo bardziej, albo mniej, ale czasem nie ma się czasu tak bardzo, że się je na obiad śniadanie.:)Za to, jak na sezon przystało - z grilla i dodatkowo niechude.:)Nie niechude, w sensie, że tłuste (co za myśli niegrzeczne o blogu lekkim - a fe!) tylko, że bogate.:)

A propos bogactwa (tego kanapkowego też) - to w Polsce kocham najbardziej - dostęp do masy świeżych warzyw, które jeszcze rano rosły sobie w najlepsze w czyimś ogródku, a w południe są już na moim talerzu - raj na ziemi.:)Paradoksalnie skądinąd przykra afera bakteryjna bardzo korzystnie wpłynęła na interesy naszych rodzimych producentów - stoiska warzywne w marketach opustoszały, za to targi, rynki i bazary wprost pękają w szwach . Tu gdzie jedni plajtują, inni zbijają
kokosy - jeszcze jeden dowód na to, że wszystko ma swój awers i rewers - wcale nie tylko to, co płaskie z natury, mimo, iż w tym konkretnym przypadku jak najbardziej o płaskie, bo o kasę akurat chodzi.;)Tak czy owak osobiście jestem zadowolona - obecna sytuacja zupełnie niechcący (choć zapewne na chwilę jedynie) uzdrowiła nasz polski model żywienia.W dzisiejszych czasach nie wystarczy bowiem jeść dużo
warzyw i owoców, żeby właściwie spełniały one swoją odżywczą funkcję; muszą to być jeszcze produkty dobrej jakości. Pozytywny wpływ na tę jakość ma spożywanie warzyw sezonowych a także tych uprawianych nie dalej, niż circa about 150 km od miejsca zamieszkania.A cóż to za dyrdymał, zapytacie.No nie taki znowu dyrdymał.Zapraszam do obejrzenia pierwszego odcinka filmu (jest ich osiem w dziesięciominutowych częściach) - Jedzenie ma znaczenie .Myślę, że mimo wielu niewątpliwie przejaskrawionych informacji, film zawiera też treści na tyle wartościowe, że zdecydowanie warto się z nimi zapoznać.A
póki co zapraszam na swoje obiadowe śniadanie.:)Składniki:4
jajkasólpieprz4 cienkie plastry chudej, okrągłej
wędliny o średnicy
bułek /użyłam wędzonego kurczaka/2 duże
pieczarki o średnicy
bułek pokrojone każda na 2 plastry2 pełnoziarniste
bułki przekrojone na pół1 duży
pomidor o średnicy
bułek pokrojony na 4 plastry1 łyżeczka świeżego
koperku lub 1 łyżka
szczypiorku
Wykonanie:Ustaw piekarnik na funkcje grillową.Rozgrzej patelnię i spryskaj ją
olejem w sprayu. Do 4 obręczy do smażenia
jajek wbij
jajka, przypraw je i smaż ok. 5-6 minut na małym ogniu.Ułóż
wędlinę i
pieczarki na ruszcie i opiekaj 2-3 minuty.Na ruszt dołóż
bułki i
pomidory. Opiekaj je razem z
pieczarkami i
wędliną jeszcze przez 2-3 minuty uważając, żeby się nie przypaliły.Na gotowe
bułki kładź po kolei
wędlinę, doprawione
solą i
pieprzem -
pomidora i
pieczarkę oraz
jajko. Posyp wierzchy
koperkiem lub
szczypiorkiem i podawaj.Tylko, na Boga, nie na sałacie, co nierozważnie uczyniłam, bo zwilgotnieją...;)Gotowe!

Bardzo smacznego!Źródło - "Dania niskotłuszczowe"