Wykonanie
Wielokrotnie już sprawdzone połączenie
wieprzowiny i
szałwii tym razem w formie roladek z
młodą marchewką.Smaczne i atrakcyjne danie w sam raz na obiado-kolację, a nawet domowe przyjęcie :)Składniki: (5-6 porcji)2 średnie
polędwiczki wieprzowe
sól,
pieprzoliwaparę listków
szałwii6-8 plastrów
szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)5-7
młodych marchewekWykonanie:Z każdej
polędwiczki odciąć najcieńszą końcówkę (wykorzystać do innego dania), a następnie naciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1 cm. Oprószyć
pieprzem i bardzo delikatnie
solą.Dwie obrane
marchewki obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Pozsotałe obrać i pokroić na kawałki.Na desce rozłożyć 3-4 plastry
szynki, na nich ułożyć rozbitą polędwiczkę. Na
mięsie umieścić równomiernie 5-6 listków
szałwii, a wzdłuż jednego z
boków ułożyć obgotowaną
marchewkę. Całość zrolować, tak aby
szynka stanowiła zewnętrzną warstwę roladki (jak na zdjęciu).
Do dużego, płaskiego naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone
marchewki, polać 2-3 łyżkami
oliwy, oprószyć
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszać. Obok ułożyć posmarowane
oliwą rolady z polędwiczek.Wstawić do rozgrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 30 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na około 10 minut, aby
mięso „doszło”.Podawać na gorąco z dodatkiem ulubionej sałatki.Uwaga: Takie roladki są także bardzo smaczne na zimno, jako dodatek do sałatek lub kanapek.Smacznego :)