ßßß
Wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny, z dobrze wyczuwalną ostrą nutą!Idealny dodatek do serów, pasztetów lub pieczonego drobiu :)Składniki: (na około 300 ml)1 mała czerwona cebula250 g suszonych śliwek (bez pestek)1/2 szklanki wrzątku1/2-1 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki chilli w proszku1 łyżka tartego świeżego imbiru4 goździki2 łyżki octu balsamicznegosok z 1/2 cytryny2 łyżki oliwy2-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie, w zależności od smaku; ja nie dodałam w ogóle, bo śliwki były wystarczająco słodkie)Wykonanie:Suszone śliwki włożyć do małego rondla, zalać wrzątkiem (1/2 szklanki) i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-15 minut, do czasu aż zaczną się rozpadać.W garnku (najlepiej o nieprzywierającej powierzchni) rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać rozgotowane śliwki (wraz z płynem), utarty imbir, goździki, chilli, 1/2 łyżeczki cynamonu oraz ocet balsamiczny. Dusić na średnim ogniu do czasu aż utworzy się gęsta konfitura. W czasie duszenia stopniowo doprawiać do smaku sokiem z cytryny, syropem z agawy oraz ewentualnie większą ilością cynamonu.Schłodzić. Podawać jako dodatek do serów, pasztetów oraz pieczonego drobiu.Smacznego :)