ßßß
„Potrzeba jest matką wynalazków.”To po raz kolejny geneza powstania nowego dania :)Soczyste mięso indyka polane gęstym, delikatnie słodko-kwaśnym sosem to prawdziwa uczta!Danie na co dzień, ale także na wyjątkowe okazje!Gorąco polecam :)A było to tak:„Mam dosłownie pół godziny czasu! Potem muszę (!!!) wyjść.Rodzina wróci głodna. Obiadu brak!W lodówce 3 małe polędwiczki z indyka… Kotlety? Zbyt praco- i czasochłonne!Dynamiczna zmiana planów!”Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania :)Składniki: (6 porcji)3 małe polędwiczki z indyka (lub około 1-1,2 kg filet z piersi indyka)sól i pieprz3 łyżeczki suszonego majeranku4-5 łyżek oliwy1 duże jabłko (u mnie odmiana Ligol)10 suszonych śliwekWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni.Mięso z indyka umyć, osuszyć, włożyć do miski. Oprószyć mocno solą, pieprzem i majerankiem. Polać 3 łyżkami oliwy i natrzeć nią filety (wcierając przy okazji przyprawy). Odstawić.Do głębokiego naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką) wlać na dno 1-2 łyżki oliwy. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na ósemki. Włożyć na dno naczynia wraz z suszonymi śliwkami. Na owocach ułożyć mięso z indyka. Naczynie dokładnie przykryć pokrywką lub podwójnie złożoną folią aluminiową.Piec 90 minut. Cały czas pod przykryciem. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, mięso pozostawić w środku na 15 minut aby doszło. (Uwaga: Ja ustawiłam automatyczne wyłączenie się piekarnika po 90 minutach. Mięso w naczyniu czekało na domowników wewnątrz przez około 30 minut.)Wyjąć mięso i większość śliwek. Resztę śliwek, upieczone jabłka oraz sos z pieczeni zmiksować na gęsty, gładki sos.Przed podaniem mięso pokroić i polać sosem.Smacznego :)
Ps.Dzieci zgodnie z pozostawioną instrukcją zmiksowały sos.Rodzina była zachwycona! Dopytywali skąd mam taki wspaniały przepis ;)Ja spróbowałam następnego dnia. Wyborne!Niniejszym bardzo gorąco polecam!Pzdr Aniado