ßßß
Czy sernik zawsze musi wyglądać tak samo?A może warto czasem „zaszaleć” i spojrzeć na ten deser w odmienny sposób?Proponuję Wam błyskawiczny, banalnie prosty owocowy sernik na zimno!Bardzo kremowy, intensywnie truskawkowy, ale nadal lekki!Składniki: (10 porcji)500 g sera na sernik250 g mascarpone250 g ricotty1 litr musu truskawkowego*cukier brzozowy – ilość do smaku2-3 łyżki likieru owocowego (opcjonalnie)20 g (8 łyżeczek) żelatynydodatkowo:świeże owocebita śmietanalistki mięty lub melisy do dekoracji*Uwaga:Mus – to po prostu zmiksowane w blenderze owoce, dodatkowo przetarte przez sitko, aby pozbyć się drobnych pestek lub resztek skórki.Do zrobienie tego sernika można wykorzystać nie tylko truskawki, ale także morele, brzoskwinie lub jagody. Może to być także mieszanka owoców jagodowych, takich jak: maliny, truskawki, poziomki, jagody…
Wykonanie:Ser na sernik, mascarpone, ricotta i mus owocowy ubić dokładnie mikserem. Dosłodzić do smaku cukrem brzozowym. (Uwaga: Ilość cukru zależy od rodzaju użytych owoców oraz indywidualnego smaku.)Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić aby napęczniała (5 minut).Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (moc 600 W, około 20-40 s). Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masą serową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)Połączyć żelatynę z resztą masy sernikowej, dokładnie wymieszać i wlać do głębokiego szklanego naczynia. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc) aby sernik stężał.Podawać tak jak lody, ozdobiony świeżymi owocami i bitą śmietaną.Smacznego :)