ßßß
Czasem tak mało potrzeba aby „Kopciuszka” przemienić w „Królewnę” ;)Zwykła zupa krem z kalafiora nabiera zupełnie innego charakteru gdy przygotujemy ją na bazie upieczonego kalafiora oraz z dodatkiem mleka kokosowego. Ma piękny kremowy kolor, aksamitną konsystencję i delikatnie egzotyczny smak.Gorąco polecam :)Na podstawie tego przepisu.Składniki: (4-6 porcji)1 średni kalafior5 łyżek oliwy2 łyżeczki mielonego kminusól i pieprz2 cebule, obrane i posiekane1 łyżka octu winnego lub białego balsamicznego3-4 szklanki lekkiego bulionu (warzywnego lub drobiowego)1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowegododatkowooliwa lub posiekana kolendra dla ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie :Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony.)W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę. Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodać ocet, a następnie upieczonego kalafiora i bulion. (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu. Resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.) Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 20 minut.Do ugotowanej zupy dodać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu i ponownie zagotować.Uwaga:)Jeśli chcemy aby zupa miała idealnie aksamitną konsystencję należy ją dodatkowo przetrzeć przez sito .Zupę podawać na gorąco udekorowaną odrobiną oliwy lub posiekaną świeżą kolendrą.(Uwaga: Zupę można także zawekować .)Smacznego :)