Wykonanie

Czasem tak mało potrzeba aby „Kopciuszka” przemienić w „Królewnę” ;)Zwykła zupa krem z
kalafiora nabiera zupełnie innego charakteru gdy przygotujemy ją na bazie upieczonego
kalafiora oraz z dodatkiem
mleka kokosowego. Ma piękny kremowy kolor, aksamitną konsystencję i delikatnie egzotyczny smak.Gorąco polecam :)Na podstawie tego przepisu.Składniki: (4-6 porcji)1 średni
kalafior5 łyżek
oliwy2 łyżeczki mielonego
kminusól i
pieprz2
cebule, obrane i posiekane1 łyżka
octu winnego lub białego balsamicznego3-4 szklanki lekkiego
bulionu (warzywnego lub drobiowego)1/2 puszki (200 ml)
mleka kokosowegododatkowo
oliwa lub posiekana
kolendra dla ozdoby (opcjonalnie)

Wykonanie :
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami
oliwy, posypać mielonym
kminem,
solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (
Kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony.)W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy i zeszklić posiekaną
cebulę. Gdy
cebula jest już miękka i przezroczysta dodać
ocet, a następnie upieczonego
kalafiora i
bulion. (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki
bulionu. Resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.) Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 20 minut.Do ugotowanej zupy dodać
mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej
bulionu i ponownie zagotować.Uwaga:)Jeśli chcemy aby zupa miała idealnie aksamitną konsystencję należy ją dodatkowo przetrzeć przez sito .Zupę podawać na gorąco udekorowaną odrobiną
oliwy lub posiekaną świeżą
kolendrą.(Uwaga: Zupę można także zawekować .)Smacznego :)