ßßß Cookit - przepis na KREM Z KALAFIORA z mlekiem kokosowym

KREM Z KALAFIORA z mlekiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Czasem tak mało potrzeba aby „Kopciuszka” przemienić w „Królewnę” ;)
Zwykła zupa krem z kalafiora nabiera zupełnie innego charakteru gdy przygotujemy ją na bazie upieczonego kalafiora oraz z dodatkiem mleka kokosowego. Ma piękny kremowy kolor, aksamitną konsystencję i delikatnie egzotyczny smak.
Gorąco polecam :)
Na podstawie tego przepisu.
Składniki: (4-6 porcji)
1 średni kalafior
5 łyżek oliwy
2 łyżeczki mielonego kminu
sól i pieprz
2 cebule, obrane i posiekane
1 łyżka octu winnego lub białego balsamicznego
3-4 szklanki lekkiego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
dodatkowo
oliwa lub posiekana kolendra dla ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie :
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony.)
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić posiekaną cebulę. Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodać ocet, a następnie upieczonego kalafiora i bulion. (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu. Resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.) Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 20 minut.
Do ugotowanej zupy dodać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu i ponownie zagotować.
Uwaga:)
Jeśli chcemy aby zupa miała idealnie aksamitną konsystencję należy ją dodatkowo przetrzeć przez sito .
Zupę podawać na gorąco udekorowaną odrobiną oliwy lub posiekaną świeżą kolendrą.
(Uwaga: Zupę można także zawekować .)
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/04/30/krem-z-kalafiora-z-mlekiem-kokosowym