ßßß Cookit - przepis na SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I KREWETEK

SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA I KREWETEK

nazwa

Wykonanie

Mało jest dań jednocześnie prostych, szybkich, efektownych i tak smacznych!
Szaszłyki z łososia i krewetek można piec na grillu lub w piekarniku, a podawać z dowolną wiosenną/letnią sałatką.
Składniki:
płat łososia bez skóry i ości (w Vademecum podaję sposób na usuwanie ości z łososia)
duże krewetki (u mnie black tiger mrożone)
marynata:
2-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1-2 łyżeczki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb (lub ulubionych ziół i soli)
1/4-1/2 łyżeczki pieprzu
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
tacka aluminiowa do pieczenia na grillu (ale przyda się i do pieczenia w piekarniku)
Wykonanie:
Łososia pokroić na kwadraty 2×2 cm. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, skórkę cytrynową, przeciśnięty czosnek, pieprz oraz przyprawę do ryb. Kawałki ryby i krewetki zalać marynatą, wymieszać, a następnie nadziać na patyczki. Odstawić do lodówki na pól godziny (lub piec od razu).
Szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej* i piec: na grillu – około 15 minut – często obracając w piekarniku – około 20 minut – w czasie pieczenia raz obrócić.
*Uwaga:)
Dzięki zastosowaniu tacki aluminiowej przy pieczeniu na grillu szaszłyki nie będą się nadmiernie przypalały i wysuszały. Przy pieczeniu w piekarniku tacka będzie służyła jako ruszt odprowadzający sos, dzięki czemu szaszłyki będą się piekły, a nie dusiły we własnym sosie. Będzie także mniej sprzątania i mycia piekarnika/grilla na koniec ;)
Gorące szaszłyki podawać z zieloną sałatą wymieszaną z jogurtem lub dowolną inną sałatką.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Na śniadanie smakowita pasta z tuńczyka w pomidorach
oraz tradycyjny twarożek z wiosennymi dodatkami
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/23/szaszlyki-z-lososia-i-krewetek