Wykonanie

Mało jest dań jednocześnie prostych, szybkich, efektownych i tak smacznych!Szaszłyki z
łososia i
krewetek można piec na grillu lub w piekarniku, a podawać z dowolną wiosenną/letnią
sałatką.Składniki:płat
łososia bez skóry i ości (w Vademecum podaję sposób na usuwanie ości z
łososia)duże
krewetki (u mnie black tiger mrożone)marynata:2-4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1-2 łyżeczki
soku z cytryny1-2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ulubionej
przyprawy do ryb (lub ulubionych
ziół i
soli)1/4-1/2 łyżeczki
pieprzudodatkowo:patyczki do szaszłykówtacka aluminiowa do pieczenia na grillu (ale przyda się i do pieczenia w piekarniku)

Wykonanie:
Łososia pokroić na kwadraty 2×2 cm.
Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać
oliwę,
sok z cytryny,
skórkę cytrynową, przeciśnięty
czosnek,
pieprz oraz
przyprawę do ryb. Kawałki
ryby i
krewetki zalać marynatą, wymieszać, a następnie nadziać na patyczki. Odstawić do lodówki na pól godziny (lub piec od razu).Szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej* i piec: na grillu – około 15 minut – często obracając w piekarniku – około 20 minut – w czasie pieczenia raz obrócić.*Uwaga:)Dzięki zastosowaniu tacki aluminiowej przy pieczeniu na grillu szaszłyki nie będą się nadmiernie przypalały i wysuszały. Przy pieczeniu w piekarniku tacka będzie służyła jako ruszt odprowadzający sos, dzięki
czemu szaszłyki będą się piekły, a nie dusiły we własnym sosie. Będzie także mniej sprzątania i mycia piekarnika/grilla na koniec ;)Gorące szaszłyki podawać z
zieloną sałatą wymieszaną z
jogurtem lub dowolną inną
sałatką.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU:Na śniadanie smakowita pasta z
tuńczyka w pomidorach

oraz tradycyjny
twarożek z wiosennymi dodatkami