ßßß
Mało jest dań jednocześnie prostych, szybkich, efektownych i tak smacznych!Szaszłyki z łososia i krewetek można piec na grillu lub w piekarniku, a podawać z dowolną wiosenną/letnią sałatką.Składniki:płat łososia bez skóry i ości (w Vademecum podaję sposób na usuwanie ości z łososia)duże krewetki (u mnie black tiger mrożone)marynata:2-4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1-2 łyżeczki soku z cytryny1-2 ząbki czosnku1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb (lub ulubionych ziół i soli)1/4-1/2 łyżeczki pieprzudodatkowo:patyczki do szaszłykówtacka aluminiowa do pieczenia na grillu (ale przyda się i do pieczenia w piekarniku)
Wykonanie:Łososia pokroić na kwadraty 2×2 cm. Krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, skórkę cytrynową, przeciśnięty czosnek, pieprz oraz przyprawę do ryb. Kawałki ryby i krewetki zalać marynatą, wymieszać, a następnie nadziać na patyczki. Odstawić do lodówki na pól godziny (lub piec od razu).Szaszłyki ułożyć na tacce aluminiowej* i piec: na grillu – około 15 minut – często obracając w piekarniku – około 20 minut – w czasie pieczenia raz obrócić.*Uwaga:)Dzięki zastosowaniu tacki aluminiowej przy pieczeniu na grillu szaszłyki nie będą się nadmiernie przypalały i wysuszały. Przy pieczeniu w piekarniku tacka będzie służyła jako ruszt odprowadzający sos, dzięki czemu szaszłyki będą się piekły, a nie dusiły we własnym sosie. Będzie także mniej sprzątania i mycia piekarnika/grilla na koniec ;)Gorące szaszłyki podawać z zieloną sałatą wymieszaną z jogurtem lub dowolną inną sałatką.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Na śniadanie smakowita pasta z tuńczyka w pomidorach
oraz tradycyjny twarożek z wiosennymi dodatkami