ßßß Cookit - przepis na MINI FRITTATA SZPARAGOWA Z PARMĄ I PARMEZANEM

MINI FRITTATA SZPARAGOWA Z PARMĄ I PARMEZANEM

nazwa

Wykonanie

Szparagi! Ach Szparagi!!!
Zapraszam wszystkich na dwudniowy festiwal szparagowy :)
Chciałabym się z Wami podzielić dwoma przepisami na przepyszne mini zapiekanki ze szparagami.
Jeśli są wśród Was jeszcze tacy, którzy szparagów nie znają lub, co gorsza, nie kochają to mam nadzieję, że te właśnie mini-dania odmienią wszystko ;)
Jako pierwszy proponuję przepis na mini „koszyczki” z szynki parmeńskiej wypełnione szparagami i masą parmezanowo-jajeczną.
Takie frittaty można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
Mogą stanowić wspaniałą przystawkę, wzbogacać bufet przekąskowy w czasie przyjęcia, ale także cudownie smakują podane na lunch lub śniadanie, na „łożu” z mieszanych sałat skropione sosem winegret lub balsamicznym.
Przepis pochodzi z tej strony.
Uwaga:)
SÓL!!!
Szynka parmeńska (i jej „kuzynki”) są słone „z definicji”. Przygotowując to danie NIE SOLIMY ani szparagów ani masy jajecznej. Frittata nabierze wystarczającą ilość „słoności” z szynki i parmezanu. Wskazane jest natomiast doprawienie całości odrobiną pieprzu ;)
Wersja bezmięsna:
Osoby, które nie chcą lub nie mogą używać szynki parmeńskiej, mogą takie frittaty przygotować w małych szklanych naczynkach (np. takich jak te). Wtedy wskazane jest doprawienie masy jajecznej solą odpowiednio do własnego gustu.
Składniki: (na 6 szt)
6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 cebuli – drobno posiekana
6 sztuk zielonych szparagów
3 jaja
50 ml mleka 2%
40 g tartego parmezanu
czarny pieprz
forma do pieczenia muffinek + oliwa do wysmarowania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę na muffinki wysmarować/natłuścić oliwą z oliwek. Każde wgłębienie wyłożyć dokładnie (boki i dno) plastrem szynki.
Przygotować szparagi. Dokładnie umyć. Odciąć „główki” i odłożyć. Odciąć/odłamać zdrewniałe/najtwardsze końcówki i wyrzucić. Resztę łodygi pokroić na 1-centymetrowe kawałki.
Główki obgotować 3 minuty w gorącej wodzie, wyjąć i włożyć do lodowatej wody aby szybko ostygły.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić posiekaną cebulę, a następnie dodać pocięte łodygi szparagów. Smażyć 6 minut. (NIE SOLIĆ!) Zdjąć z ognia i pozostawić aby przestygły. Następnie rozłożyć równomiernie do wszystkich foremek wyścielonych szynką.
Jajka ubić z dodatkiem mleka i 3/4 parmezanu. (NIE SOLIĆ!!!)
Masą jajeczną wypełnić foremki. Na wierzchu ułożyć po 1 „główce” szparagowej, a następnie oprószyć parmezanem i wstawić do piekarnika.
Piec 20-25 minut, aż frittaty urosną/napuszą się i będą delikatnie przyrumienione.
Wyjąć z piekarnika. Odczekać 5-10 minut i wtedy dopiero wyjmować mini zapiekanki z formy.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej, jako osobne danie lub z dodatkiem mieszanej sałatki.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/05/19/mini-frittata-szparagowa-z-parma-i-parmezanem