ßßß
Połączenie jajek i tuńczyka daje naprawdę bardzo smakowite efekty. Wiele osób zapewne próbowało już sałatek z tymi składnikami.Dzisiaj wersja Wielkanocna tego dobranego Duetu.Dopełnieniem niech będzie sianko z suszonego pora (w 100 % jadalne i w 100 % pyszne!) :)Uwaga:)SIANKO Z PORACałkiem niedawno miałam okazję jeść sałatkę ozdobioną źdźbłami suszonego… Właściwie, to sama nie wiem czego… Smakowało mi to jednak tak bardzo, że pokusiłam się o domowy eksperyment. Jako materiał „badawczy” posłużył por.Pora, tylko białą cześć, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie paseczki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Suszyć w temperaturze 100 stopni (u mnie tylko nawiew) przez około 60-70 minut. W czasie suszenie kilkukrotnie „wymieszać”.Źdźbła suszonego pora można jeść jak chipsy (Pyszne i wciągające!), ozdabiać nimi sałatki i dania główne (jak na zdjęciu tutaj), albo tak jak w dzisiejszym przepisie wykorzystać jako „tło” dla przystawek.
Składniki:4 jajka ugotowane na twardo (tutaj opisywałam moją metodę)1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym1 łyżka posiekanego szczypioru1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki musztardysól i pieprz do smakuWykonanie:Jajka ugotowane na twardo, obrać ze skorupek i wyciąć ćwiartkę (tak jak widać na zdjęciach). Dodatkowo należy ściąć lekko „podstawę”, aby jajko stabilnie stało.
Przygotować farsz. Posiekać wycięte ćwiartki jajek i wymieszać z rozdrobnionym tuńczykiem, majonezem, jogurtem, musztardą i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farszem wypełnić jajka i ustawić je na sianku.Smacznego:)