ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ Z AWOKADO I TWAROŻKIEM

ŁOSOŚ Z AWOKADO I TWAROŻKIEM

nazwa

Wykonanie

Kolacja we dwoje?
Spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół?
Pogaduszki z przyjaciółkami?
czy może:
Umierasz z głodu i potrzebujesz coś dobrego… NATYCHMIAST!
Nie masz nastroju na „stanie przy garach”?
Niby nie jesteś głodna/y, ale jednak masz ochotę coś przekąsić?
Łosoś podany z awokado i twarożkiem wybawią Cię ze wszystkich wyżej wymienionych dylematów i opresji ;)
Przygotujesz go w kwadrans, a wygląd i smak „rzucą na kolana” :)
Uwaga:)
Danie to ma „milion” zalet i tylko jedną wadę… Ze względu na awokado, które dość szybko ciemnieje, musisz je przygotowywać tuż przed podaniem.
Jeśli więc chcesz podać tę przystawkę dla większej liczby gości możesz „prace” podzielić na dwa etapy:
– przygotować twarożek i posiekać łososia – można to zrobić nawet dzień wcześniej
– obrać i posiekać awokado oraz ułożyć w kieliszkach – w ostatniej chwili ;)
MZ w komentarzach dodała jeszcze jedną metodę na „nieciemniejące awokado”:
„W Hiszpanii nauczyłam się czegoś nowego o awokado, a mianowicie: zaraz po obraniu należy wrzucić je do wrzątku na 2 minutki, a zaraz potem do bardzo zimnej wody (najlepiej z kostką lodu). Początkowo wydawało mi się, że zbyt dużo zachodu z tymi „kąpielami”, ale jednak weszło w krew i teraz robię to automatycznie. A efekt? bardzo dobry! Awokado staje się jeszcze bardziej zielone i zachowuje ten kolor przez kilka godzin.”
Składniki: (na 2 porcje)
4 plastry wędzonego łososia
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki twarożku*
1-2 łyżki mleka
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól i biały pieprz
*Uwaga:)
Ja tym razem użyłam zwykłego białego, półtłustego sera, który zmiksowałam z odrobiną mleka, aż do konsystencji kremu. Można także użyć gotowych twarożków typu Philadelphia light czy Almette.
dodatkowo:
2 plasterki cytryny
natka
2 szklane kiliszki/pucharki/szklanki…
Wykonanie:
Twarożek przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Jeśli jest bardzo gęsty dodać odrobinę mleka.
Łososia pokroić w drobną kostkę.
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem z cytryny (opóźnimy w ten sposób jego ciemnienie).
Do przygotowanych kieliszków nałożyć kolejno twarożek, pokrojone awokado oraz łososia.
Przybrać plasterkiem cytryny oraz gałązką natki.
Do momentu podania (nie za długo!) przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
To samo danie można także podać w formie rożków.
Posiekane i polane sokiem cytrynowym awokado wymieszać z przyprawionym twarożkiem. Masą napełnić „rożki” zwinięte z plastrów łososia. Udekorować plasterkami cytryny i gałązkami natki.
Gorąco polecam i życzę smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/10/losos-z-awokado-i-twarozkiem