Wykonanie

Kolacja we dwoje?Spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół?Pogaduszki z przyjaciółkami?czy może:Umierasz z głodu i potrzebujesz coś dobrego… NATYCHMIAST!Nie masz nastroju na „stanie przy garach”?Niby nie jesteś głodna/y, ale jednak masz ochotę coś przekąsić?
Łosoś podany z
awokado i
twarożkiem wybawią Cię ze wszystkich wyżej wymienionych dylematów i opresji ;)Przygotujesz go w kwadrans, a wygląd i smak „rzucą na kolana” :)Uwaga:)Danie to ma „milion” zalet i tylko jedną wadę… Ze względu na
awokado, które dość szybko ciemnieje, musisz je przygotowywać tuż przed podaniem.Jeśli więc chcesz podać tę przystawkę dla większej liczby gości możesz „prace” podzielić na dwa etapy:– przygotować
twarożek i posiekać
łososia – można to zrobić nawet dzień wcześniej– obrać i posiekać
awokado oraz ułożyć w kieliszkach – w ostatniej chwili ;)MZ w komentarzach dodała jeszcze jedną metodę na „nieciemniejące awokado”:„W Hiszpanii nauczyłam się czegoś nowego o
awokado, a mianowicie: zaraz po obraniu należy wrzucić je do wrzątku na 2 minutki, a zaraz
potem do bardzo zimnej
wody (najlepiej z kostką
lodu). Początkowo wydawało mi się, że zbyt dużo zachodu z tymi „kąpielami”, ale jednak weszło w krew i teraz robię to automatycznie. A efekt? bardzo dobry!
Awokado staje się jeszcze bardziej zielone i zachowuje ten kolor przez kilka godzin.”

Składniki: (na 2 porcje)4 plastry
wędzonego łososia1/2
awokado1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
twarożku*1-2 łyżki
mleka1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)
sól i
biały pieprz*Uwaga:)Ja tym razem użyłam zwykłego białego,
półtłustego sera, który zmiksowałam z odrobiną
mleka, aż do konsystencji kremu. Można także użyć gotowych
twarożków typu
Philadelphia light czy Almette.dodatkowo:2 plasterki
cytrynynatka2 szklane kiliszki/pucharki/szklanki…Wykonanie:
Twarożek przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Jeśli jest bardzo gęsty dodać odrobinę
mleka.
Łososia pokroić w drobną kostkę.
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z
sokiem z cytryny (opóźnimy w ten sposób jego ciemnienie).Do przygotowanych kieliszków nałożyć kolejno
twarożek, pokrojone
awokado oraz
łososia.Przybrać plasterkiem
cytryny oraz gałązką
natki.Do momentu podania (nie za długo!) przechowywać w lodówce.Smacznego:)

To samo danie można także podać w formie rożków.

Posiekane i polane
sokiem cytrynowym awokado wymieszać z przyprawionym
twarożkiem. Masą napełnić „rożki” zwinięte z plastrów
łososia. Udekorować plasterkami
cytryny i gałązkami
natki.Gorąco polecam i życzę smacznego:)