ßßß
Chociaż tegoroczny czas grillowania mamy już za sobą, przy sporządzeniu tej sałatki z pomocą może nam przyjść patelnia grillowa lub nawet taka „zwykła”, na której możemy smażyć mięso tylko z odrobiną (lub nawet bez) tłuszczu.Oprócz smaku, który jest niewątpliwie największą zaletą opisywanej przeze mnie sałatki, ma ona jeszcze jedną bardzo lubianą przez nas cechę. Łączy zimne z ciepłym, przez co jest idealna na chłodniejsze dni:)Gorąco polecam:)Uwaga:)Do polania sałatki można wykorzystać samą oliwę z oliwek i ocet winny lub wykorzystać inny sos sałatkowy. Po przepisy na różne sosy zapraszam do Vademecum :)Składniki:mieszanka sałat (rukola, roszponka, lodowa…)pomidorki koktajloweświeży ogórekćwiartka cytryny1/2 piersi kurczakaulubione zioła (świeże lub suszone)1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprzsos2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)1/4 łyżeczki musztardysól i pieprz do smakuWykonanie:Pierś kurczaka obsypać solą, pieprzem i ziołami. Polać oliwą (2 łyżki) wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Przykryć i pozostawić w lodówce na około godzinę.Przygotować „bazę” sałatki. Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu. Na sałacie położyć połówki pomidorków koktajlowych oraz ogórka pokrojonego w kostkę.Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiczku i dokładnie wymieszać.Rozgrzać patelnię grillową i upiec na niej pierś kurczaka. (Uwaga: Jeśli pierś jest bardzo duża, można ją przed smażeniem przekroić na połowę.)Upieczoną pierś pokroić na paski i ułożyć na sałacie. Polać przygotowanym sosem i udekorować cytryną.Smacznego:)