Bardzo fajne połączenie smaków: słonego (ser), kwaskowego (sos) oraz słodkiego (żurawina). Tło stanowi krucha sałata, a przysłowiową „wisienką na torcie” są orzechy pekan.Jest to sałatka autorstwa mojej koleżanki Asi.Składniki:krucha sałata (lub mieszanka różnych sałat)ogórki pokrojone na cienkie plasterkimarchewka utarta na wiórkiżurawina suszonaser pleśniowy pokruszonyorzechy pekansos „Balsamiczny vinegar” (dla 1-2 osób)4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznego1/2 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)Wykonanie:Liście sałat porwać na kawałki. Wymieszać z plasterkami ogórka oraz wiórkami z marchewki. Posypać żurawiną oraz pokruszonym serem pleśniowym. Ozdobić orzechami pekan. (Ilości składników zależą od indywidualnych preferencji ;)Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać wszystkie składniki sosu. Słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsać aż do połączenia składników. (Uwaga: sosu nie solić, ponieważ ser pleśniowy jest już wystarczająco słony!)Sałatkę polać sosem i od razu podawać.Smacznego:)