Wykonanie
Zapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z
jajek na miekko w sercach
karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie.
Karczochy pełne witamin i mikroelementów,
jajka zródło
białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z
żurawiną i
pestkami dyni.Najbardziej pracochłonna jest obróbka
karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z
wodą z sokiem z
cytryny, w której umieścimy obrane
karczochy(
cytryna zapobiega ich ciemnieniu). Pamiętamy, że
karczochy obieramy w rękawiczkach, inaczej nasze dłonie przybiorą piękny brązowy kolor!
składniki na 2 osoby:- 2 świeże
karczochy- 2
jajka- drobna
sałata-
suszona żurawina-
pestki dyni- jarzynka-
oliwa z oliwek lub
ocet balsamicznyObrobkę świeżych
karczochów zaczynamy od przycięcia łodygi i odcięcia zgrubiałych zewnętrznych liści. Gdy naszym oczom ukażą się białe u podstawy liście, odcinamy kwiatostan na 1/3 wysokości. Na tym etepie powinniśmy uzyskać coś na kształt kielicha. Następine należy ostrożnie wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany
karczoch jest gotowy do ugotowania.
Karczochy można ugotować wrzucając je do
wody z jarzynką, poddusić z warzywami(
cebulką,
marchewką i
selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min.
Ugotowane
karczochy delikatnie wyjmujemy z
wody. Uważamy by nie uszkodzić korony lisci. Teraz pozostaje nam tylko ugotować
jajko, u mnie na pół mię0kko.
Jajko wkładamy do
serca karczocha, a ten kładziemy na drobnej
sałatce. Całość posypujemy
suszoną żurawiną i
pestkami dyni. Przystawkę można polać
oliwą z oliwek lub
octem balsamicznym.smacznego))