ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

nazwa

Wykonanie

Kolejny sprzymierzeniec zdrowego serca i smukłej talii .
Przepis ten dostałam od mojej Sąsiadki i teraz nie tylko ona zbiera pochwały od swoich domowników i gości:)
Uwaga:)
Z jednego płata łososia wychodzi około 5-7 porcji. Jeśli nie chcemy podawać ich od razu, kilka porcji można zamrozić i upiec innym razem. Ja zamrażam gotowe porcje (zawinięte już w folię aluminiową). Piekę potem bez rozmrażania, jedynie wydłużam czas pieczenia do 30-35 min. Zaręczam, że łosoś smakuje równie dobrze, a ile mniej pracy…:)
Składniki:
1 płat (NIE dzwonka) łososia (ze skórą lub bez)
sól czosnkowa
przyprawa „Delikat do kurczaka” (lub inna ulubiona do ryb)
kilka plasterków cytryny
folia aluminiowa
pęseta (koniecznie!!!)
Wykonanie:
Łososia myjemy i zabieramy się do usuwania ości.
(Uwaga: to co teraz napiszę, na pierwszy rzut oka, będzie wyglądało na „pracę dla Kopciuszka”, ale zaręczam zajmuje chwilę, do 5 minut, a nie trzeba się potem obawiać, że utkwi nam w gardle ość:)
Zaopatrzeni w pęsetę wyciągamy po kolei wszystkie ości. (Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa).
Tak przygotowany płat układamy na desce kroimy w pasy szerokości ok 4 cm. Każdy pas dodatkowo, głęboko nacinamy w połowie (prawie do końca lub aż do skóry).
Każdy nacięty kawałek „rozkładamy” jak książkę. Tworzy się nam ładny kształt „dzwonka z ryby”.
Obsypujemy go solą czosnkową i przyprawą Delikat (lub swoją ulubioną przyprawą do ryb). Układamy na kwadracie z folii aluminiowej (ok 30×30 cm). Na dzwonko kładziemy cienki plasterek cytryny. (Jeśli nie musimy obawiać się o poziom cholesterolu, można dodatkowo położyć odrobinę masła:)
Zawijamy w zgrabną paczuszkę.
Dobrze aby łosoś poleżał przyprawiony w lodówce 1-2 godziny, ale można go także upiec od razu (albo zamrozić na inny dzień).
Paczuszki z łososiem wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze, z surówką lub sałatką.
Smacznego:)
Polecam także łososia: w szynce parmeńskiej
w sosie koperkowo-chrzanowym
pieczonego z pomidorami
smażonego z sosem pomarańczowym :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/29/losos-pieczony-w-folii