Wykonanie

Kolejny sprzymierzeniec zdrowego
serca i smukłej talii .Przepis ten dostałam od mojej Sąsiadki i teraz nie tylko ona zbiera pochwały od swoich domowników i gości:)Uwaga:)Z jednego płata
łososia wychodzi około 5-7 porcji. Jeśli nie chcemy podawać ich od razu, kilka porcji można zamrozić i upiec innym razem. Ja zamrażam gotowe porcje (zawinięte już w folię aluminiową). Piekę
potem bez rozmrażania, jedynie wydłużam czas pieczenia do 30-35 min. Zaręczam, że
łosoś smakuje równie dobrze, a ile mniej pracy…:)Składniki:1 płat (NIE dzwonka)
łososia (ze skórą lub bez)
sól czosnkowa
przyprawa „Delikat do kurczaka” (lub inna ulubiona do ryb)kilka plasterków
cytrynyfolia aluminiowapęseta (koniecznie!!!)Wykonanie:
Łososia myjemy i zabieramy się do usuwania ości.(Uwaga: to co teraz napiszę, na pierwszy rzut oka, będzie wyglądało na „pracę dla Kopciuszka”, ale zaręczam zajmuje chwilę, do 5 minut, a nie trzeba się
potem obawiać, że utkwi nam w gardle ość:)Zaopatrzeni w pęsetę wyciągamy po kolei wszystkie ości. (Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa).Tak przygotowany płat układamy na desce kroimy w pasy szerokości ok 4 cm. Każdy pas dodatkowo, głęboko nacinamy w połowie (prawie do końca lub aż do skóry).

Każdy nacięty kawałek „rozkładamy” jak książkę. Tworzy się nam ładny kształt „dzwonka z ryby”.Obsypujemy go
solą czosnkową i
przyprawą Delikat (lub swoją ulubioną
przyprawą do ryb). Układamy na kwadracie z folii aluminiowej (ok 30×30 cm). Na dzwonko kładziemy cienki plasterek
cytryny. (Jeśli nie musimy obawiać się o poziom cholesterolu, można dodatkowo położyć odrobinę
masła:)

Zawijamy w zgrabną paczuszkę.

Dobrze aby
łosoś poleżał przyprawiony w lodówce 1-2 godziny, ale można go także upiec od razu (albo zamrozić na inny dzień).Paczuszki z
łososiem wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.Podajemy z warzywami ugotowanymi na parze, z surówką lub
sałatką.Smacznego:)

Polecam także
łososia: w
szynce parmeńskiej
w sosie
koperkowo-
chrzanowym
pieczonego z
pomidorami
smażonego z sosem
pomarańczowym :)