Zazwyczaj mięso z rosołu na kaczce wykorzystuję do domowych pasztetów,bigosu lub gulaszy.Tym razem zrobiłam kotlety.Polecam:)Składniki:400 g mięsa z rosołu (rosół z kaczki- pierś,skrzydełko,grzbiet)300 g czerstwego chleba2 białka2 cebulki wiosenne ze szczypiorkiem1 malutka cebula (niekoniecznie,jeśli komuś wystarczą szczypiorki)3 ząbki czosnkuolej rzepakowysól,pieprz do smakukucharek do smakuzioła prowansalskie do smakubułka tartaMięso (bez kosteczek i chrząstek ) rozdrobnić blenderem.Chleb namoczyć w wodzie i mleku,odcisnąć.Mięso połączyć z chlebem,dodać białka (zostały mi z pieczenia ciasteczek) oraz przyprawy,posiekaną cebulkę oraz szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.Można sobie również doprawić według swojego smaku.Wszystko dokładnie wymieszać. Z powstałej masy odrywać mniejsze kawałki i formować kule jak na kotlety.Każdą kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej.Smażyć z obu stron żeby kotlety się łądnie zrumieniły.Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.Podawać z ziemniakami i sałatką.Smacznego:)