ßßß Cookit - przepis na Babeczki łososiowo-szpinakowe

Babeczki łososiowo-szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Zachwycona ciastem ziemniaczano-jajecznym,postanowiłam wykorzystać je do zrobienia tych oto babeczek..
Zmniejszyłam tylko ilość ziemniaków.
Babeczki są mięciutkie,puszyste w środku,na drugi i trzeci dzień wygladają i smakują tak samo jak w chwili upieczenia. Trudno się zorientować,że ciasto jest z ziemniaków:)
Zachwycają smakiem i prostotą.
Składniki:
1 kawałek łososia (ok.150 g)
2 spore garści szpinaku
1/3 kostki sera feta
łyżeczka koperku
pieprz cytrynowy (ilość według uznania)
sok z cytryny (ilość według uznania)
przyprawa do ryb (ilosć według uznania)
2 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
2 łyżki oliwy
300 g ugotowanych,ugniecionych ziemniaków
2 jajka
silikonowe foremki do babeczek (12-13 sztuk)
Łososia nacieramy przyprawą,pieprzem,sokiem z cytryny.
Na patelnię wlewamy oliwę,łososia kroimy w małą kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną oliwę i na małym ogniu smażymy.Opłukany szpinak siekamy nożem ,wrzucamy na patelnię razem z koperkiem i pokrojonymi cebulkami i szczypiorkiem,wszystko dusimy,gdy szpinak zmięknie dorzucamy pokruszoną fetę.
Mieszmy chwilkę wszysto razem,doprawiamy jeszcze do smaku sokiem z cytryny i odstawiamy patelnię.
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 C.
W misce ubijamy jajka,powinny być dobrze ubite,do tak zwanej białości. Do ubitych jajek dodajemy porcjami ugniecione,przestudzone ziemniaki.Wszystko ubijamy do powstania jednolitej,gładkiej masy.
Do masy wrzucamy przygotoanego łososia ze szpinaiem i fetą,wszystko mieszamy delikatnie łychą:)
Tak przygotowane ciasto wlewamy łyżką do foremek.
Foremki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika.Pieczemy do momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.Piekłam te babeczki dwukrotnie ,za pierwszym razem trzymałam dłużej w piekarniku,za drugim krócej i były troszkę mniej spieczone ale równie smaczne:)
Pierwsze
Drugie
Smacznego :)
Źródło:http://netkaodkuchni.blogspot.com/2013/01/babeczki-ososiowo-szpinakowe.html