Wykonanie
Moje pierwsze,samodzielnie przygotowane
krewetki:)Pierwszy raz
jadłam je chyba ze 100 lat temu,
potem dlugo nic,aż do teraz.Wyszły bardzo smaczne,pikantne,i szybko zniknęły z talerzy.PolecamSkładniki:450 g ugotowanych,zamrożonych
krewetek królewskich3 ząbki
czosnku1/2 słoiczka
pędów bambusaszczypta suszonych
płatków chili2 łyżki pikantnego sosu
mango1/2 małej
papryki czerwonej1/2
ogórkasól i suszona,
slodka papryka do smaku
oliwa do smażeniakilka mniejszych liści
włoskiej kapustyKrewetki rozmrozić.
Pędy bambusa odsączyć z zalewy.Na patelnię wlać
oliwę(1-2 łyżki),podgrzać,dorzucić przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
pędy bambusa i
płatki chili.Podsmażyć,uważając by
czosnek się nie przypalił.Rozmrożone
krewetki wrzucić na patelnię z
czosnkiem i
pędami bambusa,dodać sos
mango i pokrojoną w paski
paprykę.Chwilkę wszystko razem smażyć,dodać
sól i
paprykę do smaku.Liście
kapusty sparzyć wrzątkiem,ułożyć na talerzach,do środka nalożyć wcześniej przygotowane,cieple
krewetki.Dekorujemy połówkami plasterków
ogórka. Smacznego:)