ßßß
Składniki (na 2-4 porcje):1 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukruszczypta soli1/2 szklanki kwaśnej śmietany3/4 szklanki mleka2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego2 bananycukier puder, syrop klonowyW jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.W drugiej – śmietanę, mleko, jajka i ekstrakt.Składniki suche i mokre wymieszać - tylko do połączenia - łyżką lub widelcem.Banany obrać, pokroić w ćwierćplasterki/kosteczkę wielkości centymetra.Na rozgrzaną, natłuszczą patelnię (można smażyć je bez tłuszczu na patelni nieprzywieralnej, ale wtedy nie uzyskamy chrupiących krawędzi ;) ) wykładać niewielkie porcje ciasta, które uformują placki o średnicy kilku centymetrów.Od razu rozsypywać na każdym po 5-6 kosteczek banana.Smażyć minutę – dwie na średnim ogniu, aż na ich powierzchni ukażą się pęcherzyki, a spód będzie rumiany. Wtedy odwracać, smażyć, aż zrumienią się z drugiej strony i będą dopieczone w środku.Gorące posypywać cukrem pudrem i kropić syropem klonowym.