Wykonanie
To było w zasadzie szybkie śniadanie, ale byłyby też bardzo wdzięczne w bardziej poważnych, wieczorowych okolicznościach. Są aromatyczne, pyszne, puchate i błyskawiczne. Niech i wstęp taki będzie :)

Składniki (na 12 sztuk):100g
margaryny½ szklanki
cukru1 łyżka kwaśnej
śmietany2
jajka (powyższe składniki powinny
mieć temperaturę pokojową)1 szklanka - bez czubatej łyżki -
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka starta z 1
cytryny (bez białej błonki)1 łyżka nasion
makuMargarynę utrzeć z
cukrem na jasną puszystą masę – przez kilka minut.W tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wyłożyć blachę do babeczek papilotkami, a suche składniki przesiać i wymieszać.Do
margaryny utartej z
cukrem dodać
jajko; gdy rozprowadzi się w
masie, dodać drugie; gdy i ono połączy się z
ciastem – dodać
śmietanę.Zmniejszyć obroty miksera i dodać sypkie składniki,
skórkę cytrynową i
mak. Wymieszać tylko do połączenia składników.Równomiernie wypełnić papilotki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w środkową mufinkę, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.Studzić na kratce, oprószyć
cukrem pudrem.Najlepsze (puszyste i miękkie w środku a chrupiące na wierzchu) są zaraz po wystygnięciu.