ßßß
Składniki (na 12 sztuk):100g margaryny½ szklanki cukru1 łyżka kwaśnej śmietany2 jajka (powyższe składniki powinny mieć temperaturę pokojową)1 szklanka - bez czubatej łyżki - mąki pszennej1 czubata łyżka mąki kukurydzianej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka starta z 1 cytryny (bez białej błonki)1 łyżka nasion makuMargarynę utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę – przez kilka minut.W tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wyłożyć blachę do babeczek papilotkami, a suche składniki przesiać i wymieszać.Do margaryny utartej z cukrem dodać jajko; gdy rozprowadzi się w masie, dodać drugie; gdy i ono połączy się z ciastem – dodać śmietanę.Zmniejszyć obroty miksera i dodać sypkie składniki, skórkę cytrynową i mak. Wymieszać tylko do połączenia składników.Równomiernie wypełnić papilotki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w środkową mufinkę, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.Studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.Najlepsze (puszyste i miękkie w środku a chrupiące na wierzchu) są zaraz po wystygnięciu.