ßßß
Składniki (na 12-16 porcji autorka sugeruje, że to ilość na porcji 8!):Ciasto:1¾ szklanki mąki2 szklanki cukru¾ szklanki kakao w proszku2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli1 szklanka maślanki½ szklanki oleju2 duże jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawyKrem:180 g gorzkiej czekolady 60%250 g masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1¼ szklanki przesianego cukru pudru1 łyżka kawy rozpuszczalnejNatłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia jedną okrągłą formę o średnicy 24 cm lub dwie o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i proszek, dodać cukier, sól; wymieszać.W innej misce wymieszać maślankę, olej, jajka i ekstrakt.Miksując na wolnych obrotach dodać powoli mokre składniki do suchych, następnie ostrożnie dolać kawę, miksować dalej do połączenia składników.Wlać masę do foremek/formy i piec odpowiednio ok. 40/60 minut. Ciasto jest gotowe gdy środek ciasta jest sprężysty, a szpikulec włożony w samym środku, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 30 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.Czekoladę podzielić na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (na średniej mocy). Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, odstawić, wystudzić do temperatury pokojowej.Masło ubić, miksując na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty, aż będzie jasne i puszyste.Zmniejszyć obroty i stopniowo dodać cukier puder. Ucierać dalej na średnich obrotach, aż mieszanina będzie gładka i jednolita.Rozpuścić kawę w dwóch łyżeczkach gorącej wody.Na wolnych obrotach dodać do masła czekoladę i kawę. Wymieszać jedynie do połączenia składników.Ciasto od razu przełożyć masą.Jeżeli upiekliśmy dwa krążki – jeden należy położyć wypukłą stroną do dołu, posmarować kremem, a drugi nałożyć wypukłą stroną do góry. Jeżeli mamy jeden większy krążek – należy go rozkroić w połowie wysokości, dolną płaską część przesmarować a drugą ułożyć wypukłą stroną do góry. Mniej więcej jedna trzecia kremu powinna się znaleźć pomiędzy krążkami, reszta na zewnątrz.Ciasto przechowuję w lodówce; należy jednak wyjąć je (lub porcje) co najmniej 20 minut przed zjedzeniem, aby torcik ogrzał się do temperatury pokojowej.