Wykonanie
Wydaje mi się, że długo go szukałam. Anglosasi mają swoje,
czekoladowe, inne od naszego murzynka : ciężkie, wilgotne; masa przed pieczeniem jest rzadka, płynna. Bardzo intensywne, ciemne, sycące. Podstawa jest kalorycznie mało „rozpustna”, bo bazuje na
maślance i
oleju roślinnym, natomiast niedostatki te nadrabia
maślano-
czekoladowy krem. Torcik jest jednak tak wyrazisty, że nie trzeba zjadać dużo aby się upoić, więc jego waga nie powinna stanowić problemu. Charakterystycznym dodatkiem-tajemnicą jest szklanka
kawy, niewyczuwalna wprost, a podkreślająca smak całości. Prawdziwe pocieszenie, fantastycznie
czekoladowe ukojenie, deser godzien obchodów dnia Świętego Walentego. Według przepisu Iny Garten z „Barefoot Contessa at home”.

Składniki (na 12-16 porcji autorka sugeruje, że to ilość na porcji 8!):Ciasto:1¾ szklanki
mąki2 szklanki
cukru¾ szklanki
kakao w proszku2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki½ szklanki
oleju2 duże
jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej
kawyKrem:180 g
gorzkiej czekolady 60%250 g
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1¼ szklanki przesianego
cukru pudru1 łyżka
kawy rozpuszczalnejNatłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia jedną okrągłą formę o średnicy 24 cm lub dwie o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni.Do miski przesiać
mąkę,
kakao,
sodę i proszek, dodać
cukier,
sól; wymieszać.W innej misce wymieszać
maślankę,
olej,
jajka i ekstrakt.Miksując na wolnych obrotach dodać powoli mokre składniki do suchych, następnie ostrożnie dolać
kawę, miksować dalej do połączenia składników.Wlać masę do foremek/formy i piec odpowiednio ok. 40/60 minut. Ciasto jest gotowe gdy środek ciasta jest sprężysty, a szpikulec włożony w samym środku, do dna, jest po wyjęciu suchy i czysty.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 30 minut w formie,
potem wyjąć i wystudzić na kratce.
Czekoladę podzielić na kawałki i roztopić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej (na średniej mocy). Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, odstawić, wystudzić do temperatury pokojowej.
Masło ubić, miksując na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty, aż będzie jasne i puszyste.Zmniejszyć obroty i stopniowo dodać
cukier puder. Ucierać dalej na średnich obrotach, aż mieszanina będzie gładka i jednolita.Rozpuścić
kawę w dwóch łyżeczkach gorącej
wody.Na wolnych obrotach dodać do
masła czekoladę i
kawę. Wymieszać jedynie do połączenia składników.Ciasto od razu przełożyć masą.Jeżeli upiekliśmy dwa krążki – jeden należy położyć wypukłą stroną do dołu, posmarować kremem, a drugi nałożyć wypukłą stroną do góry. Jeżeli mamy jeden większy krążek – należy go rozkroić w połowie wysokości, dolną płaską część przesmarować a drugą ułożyć wypukłą stroną do góry. Mniej więcej jedna trzecia kremu powinna się znaleźć pomiędzy krążkami, reszta na zewnątrz.Ciasto przechowuję w lodówce; należy jednak wyjąć je (lub porcje) co najmniej 20 minut przed zjedzeniem, aby torcik ogrzał się do temperatury pokojowej.
