Wykonanie
Ciasta z
jabłkami mają teraz swój wielki urok, bo to jest ich czas i miejsce. Dostaję różne
jabłka z różnych źródeł; z części przygotowuję kompoty, których zachciewa mi się
potem w zimie, część przesmażam na nadzienie do naleśników - na błyskawiczny obiad lub kolację. Idąc za głosem zdrowego rozsądku najpiękniejsze powinnam zjadać na surowo, ale namiętność do działania w kuchni skłania mnie do czegoś innego; odpalam więc po sztuce świeżego
owoca domownikom i zabieram się za jabłecznik.Ich rodzajów są tysiące, a teraz miałam ochotę na taki z małą ilością kruchego ciasta i z dużą ilością nadzienia, czyli - tartę z
jabłkami.Składniki (na formę o średnicy 28 cm):Ciasto (proporcje według Nigelli Lawson z "How to eat"):180g
mąki45g
cukru pudru120g
masła2 małe
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegokilka łyżek
wodyNadzienie:4 duże
jabłkakilka łyżek
cukru trzcinowegoszczypta
cynamonu2 duże
jabłka2 łyżki
masła2 łyżki
cukru trzcinowegoPrzesiać
mąkę i
cukier puder do miski. Dołożyć zimne
masło pokrojone w centymetrowe kostki. Wstawić do lodówki.W drugiej miseczce połączyć
żółtka z ekstraktem, wstawić do lodówki.Do trzeciego naczynia wlać kilka łyżek zimnej
wody, również wstawić do lodówki.Po około 20 minutach wrzucić
mąkę z
masłem do malaksera i połączyć do momentu powstania równomiernych grudek przypominających mokry piasek.Dodać
żółtka z ekstraktem, uruchomić malakser na 2-3 sekundy.Stopniowo, po jednej łyżce, dodawać
wody (im jej mniej tym lepiej) i włączać malakser obserwując ciasto. Po kilku obrotach ostrzy masa powinna zbić się w kulę.Wyjąć ją, uformować dysk 2-centymetrowej grubości, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki (na co najmniej 20 minut).Cztery
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z
cukrem (do smaku) i
cynamonem, podsmażyć kilka minut; tylko tyle, aby odparował nadmiar
wody. Odstawić.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć formę.Na cieście ułożyć papier do pieczenia (aby lepiej się układał można go najpierw porządnie zmiąć rękoma), na niego wysypać suche ziarna
fasoli bądź
fasolki ceramiczne. Wstawić do piekarnika na 15 minut.Wyjąć, zdjąć papier z
fasolkami, wstawić do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż ciasto zacznie się delikatnie rumienić. Aby ranty się nie przypaliły, można owinąć je folią aluminiową.Kolejne dwa
jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 2-3 milimetrowe plasterki.Wyjąć podpieczony spód tarty, wyłożyć na niego podsmażone i przestudzone
jabłka, na wierzchu ułożyć plasterki.Posmarować je stopionym
masłem, posypać
cukrem.Wstawić znów do piekarnika i piec aż plasterki się zrumienią (mi to zajęło ok 30-35 minut).
