ßßß Cookit - przepis na Mielonka wieprzowa (z szynkowaru)

Mielonka wieprzowa (z szynkowaru)

nazwa

Wykonanie

Kupiłam ostatnio szynkowar. Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy . Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje wybornie. Z 820g mięsa wyszło mi 660g domowej mielonki. Wydaje mi się, że to dość dobry wynik. Już rozmyślam co teraz przygotować w szynkowarze. W końcu na święta będzie jak znalazł.
Składniki :
ok. 800 g karkówki wieprzowej
2 czubate łyżeczki soli peklowej
10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego)
3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
50 g wody
Wykonanie:
Mięso zmielić. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Szynkowar (mój ma pojemność 900 g) umyć i osuszyć. Wymieszane mięso partiami wkładać do szynkowaru i dokładnie ugniatać. Zamknąć szynkowar i odstawić na 24-48 godzin do lodówki. Po tym czasie przygotować garnek, do którego zmieści się nasz szynkowar. Na dno wyłożyć szmatkę lub kratkę. Wstawić zamknięty szynkowar. Wlać wrzątek na wosokość poniżej 2 cm od brzegów szynkowaru. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po około 50 minutach sprawdzić temperaturę wewnątrz szynkowaru - powinna wynosić 71 stopni. Jeżeli mięso jeszcze jej nie osiągnęło, gotować aż do momentu, kiedy ją osiągnie. Wyjąć szynkowar z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia (mój stał przez noc). Rozpiąć klamrę i wstawić szynkowar do góry nogami na talerzu do zlewu. Polewać wrzątkiem przez chwilę. Następnie stuknąć kilka razy tak, żeby mięso się wysunęło (u mnie chwilę to trwało).
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/11/Mielonka-wieprzowa-z-szynkowaru.html