Wykonanie
Kupiłam ostatnio
szynkowar. Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam
mielonkę wieprzową z przepisu Izy . Przygotowanie takiej
wędliny jest dziecinnie proste, a
mielonka smakuje wybornie. Z 820g
mięsa wyszło mi 660g domowej
mielonki. Wydaje mi się, że to dość dobry wynik. Już rozmyślam co teraz przygotować w szynkowarze. W końcu na święta będzie jak znalazł.

Składniki :ok. 800 g
karkówki wieprzowej2 czubate łyżeczki
soli peklowej10 g
przyprawy Rozkoszna (
czosnek suszony, suszony
seler,
pietruszka i ziarna
pieprzu czarnego)3 łyżeczki
żelatyny wieprzowej50 g
wodyWykonanie:
Mięso zmielić. Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Szynkowar (mój ma pojemność 900 g) umyć i osuszyć. Wymieszane
mięso partiami wkładać do
szynkowaru i dokładnie ugniatać. Zamknąć
szynkowar i odstawić na 24-48 godzin do lodówki. Po tym czasie przygotować garnek, do którego zmieści się nasz
szynkowar. Na dno wyłożyć szmatkę lub kratkę. Wstawić zamknięty
szynkowar. Wlać wrzątek na wosokość poniżej 2 cm od brzegów
szynkowaru. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około godzinę. Po około 50 minutach sprawdzić temperaturę wewnątrz
szynkowaru - powinna wynosić 71 stopni. Jeżeli
mięso jeszcze jej nie osiągnęło, gotować aż do momentu, kiedy ją osiągnie. Wyjąć
szynkowar z garnka i odstawić do całkowitego ostygnięcia (mój stał przez noc). Rozpiąć klamrę i wstawić
szynkowar do góry nogami na talerzu do zlewu. Polewać wrzątkiem przez chwilę. Następnie stuknąć kilka
razy tak, żeby
mięso się wysunęło (u mnie chwilę to trwało).