ßßß Cookit - przepis na Mielonka wieprzowa domowa

Mielonka wieprzowa domowa

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowego poręcznego urządzenia - małego szynkowaru. Skoro sama umiem upiec chleb to i do chleba coś by się przydało. Piekę czasami pasztety, mięsa różne do jedzenia na zimno, ale szynkowar pozwoli mi robić jeszcze inne rodzaje domowych smakołyków.
Możliwość robienia domowych "prasowanek" czyli wędlin ze sprasowanego i parzonego potem mięsa mam dzięki firmie Tradismak, która zaopatrzyła mnie w potrzebny sprzęt i wybór dodatków. I tak powstała moja pierwsza wędlina z szynkowara - rozkoszna mielonka wieprzowa - bardzo smaczna i aromatyczna więc na pewno będą następne.
czas przygotowania : łącznie 48-72 godziny
składniki :
800 g karkówki wieprzowej bez kości , niezbyt chudej
2 lekko czubate łyżeczki peklosoli
10 g mieszanki przyprawowej "Rozkoszna" (mieszanina czosnku suszonego, granulowanego, suszonego selera, suszonej pietruszki i grubo kruszonych ziaren pieprzu czarnego)
3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dosypałam peklosól, suchą żelatynę i mieszankę przypraw. Dolałam 50 g zimnej wody i ręką dobrze wyrobiłam masę żeby sypkie składniki dobrze wmieszały się w mięso.
Naszykowałam mały szynkowar, tzw. Singiel. Mieści się w nim ok. 830 g masy na wędlinę. Nakładałam masę mięsną partiami i dobrze ugniatałam łyżką. Masa powinna wypełnić naczynie prawie do samego brzegu. Założyłam płytkę przytrzymującą i klamrę ze sprężyną dociskającą. Odstawiłam zamknięty szynkowar do lodówki na 1-2 doby. To czas potrzebny do zapeklowania mielonego mięsa żeby później wędlina była ładnie różowa.
Po tym czasie wstawiłam szynkowar do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wysokość garnka powinna być taka żeby móc swobodnie przykryć go pokrywką, z szynkowarem w środku. Zagotowałam wodę w czajniku i nalałam do garnka - powinna sięgać mniej więcej 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Podgrzewałam pomalutku, pod przykryciem- woda nie powinna wrzeć - przez 60 minut. Czas parzenia może być nieco krótszy lub dłuższy - ważna jest temperatura w środku wędliny, którą mierzy się wbijając w nią specjalny termometr. Wędlina wieprzowa jest gotowa kiedy temperatura w jej najgrubszym miejscu osiągnie 71 st. C.
Gdy tak się stało wyjęłam szynkowar z kąpieli i odstawiłam do ostudzenia a potem schłodzenia na ok. 10 godzin. Otworzyłam dopiero kiedy całość ostygła. Żeby wyjąć wędlinę z naczynia postawiłam je do góry dnem, na odwróconym talerzu w zlewie, i przez kilka sekund polewałam równomiernie bardzo gorącą wodą. Po kilku chwilach wędlina sama się wysunęła.
Taki szynkowar to bardzo fajna sprawa. Jest prosty w obsłudze - ot, rynienka ze stali nierdzewnej, do tego podkładka oraz klamra dociskowa ze sprężyną. Taki najmniejszy szynkowar, o wymiarach wys. 10 cm x szer. 9 cm x dł.14,5 cm, pozwala na przygotowanie porcji wędliny o wadze ok. 700-750 g. Jest nieduży więc mieści się w normalnym garnku o śr. 20 cm i wysokości 12 cm - nie trzeba mieć jakichś specjalnych naczyń do parzenia. Bardzo przydaje się termometr, którego w zestawie co prawda nie ma, ale można go dokupić oddzielnie. Sklep Tradismak oferuje także osłonki do kiełbas, naczynia do przygotowywania mięs, wióry do wędzenia, dodatki spożywcze i dużo różnych mieszanek przyprawowych potrzebnych przy domowej produkcji. Na opakowaniach są informacje jak i w jakich ilościach ich używać.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/mielonka-wieprzowa-domowa.html