Wykonanie
Jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowego poręcznego urządzenia - małego
szynkowaru. Skoro sama umiem upiec
chleb to i do
chleba coś by się przydało. Piekę czasami pasztety,
mięsa różne do jedzenia na zimno, ale
szynkowar pozwoli mi robić jeszcze inne rodzaje domowych smakołyków.Możliwość robienia domowych "prasowanek" czyli
wędlin ze sprasowanego i parzonego
potem mięsa mam dzięki firmie Tradismak, która zaopatrzyła mnie w potrzebny sprzęt i wybór dodatków. I tak powstała moja pierwsza
wędlina z
szynkowara - rozkoszna
mielonka wieprzowa - bardzo smaczna i aromatyczna więc na pewno będą następne.

czas przygotowania : łącznie 48-72 godzinyskładniki :800 g
karkówki wieprzowej bez kości , niezbyt chudej2 lekko czubate łyżeczki peklosoli10 g mieszanki przyprawowej "Rozkoszna" (mieszanina
czosnku suszonego, granulowanego, suszonego
selera,
suszonej pietruszki i grubo kruszonych ziaren
pieprzu czarnego)3 łyżeczki
żelatyny wieprzowejsposób przygotowania :
mięso opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dosypałam peklosól, suchą
żelatynę i
mieszankę przypraw. Dolałam 50 g zimnej
wody i ręką dobrze wyrobiłam masę żeby sypkie składniki dobrze wmieszały się w
mięso.Naszykowałam mały
szynkowar, tzw. Singiel.
Mieści się w nim ok. 830 g masy na
wędlinę. Nakładałam masę
mięsną partiami i dobrze ugniatałam łyżką. Masa powinna wypełnić naczynie prawie do samego brzegu. Założyłam płytkę przytrzymującą i klamrę ze sprężyną dociskającą. Odstawiłam zamknięty
szynkowar do lodówki na 1-2 doby. To czas potrzebny do zapeklowania
mielonego mięsa żeby później
wędlina była ładnie różowa.Po tym czasie wstawiłam
szynkowar do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wysokość garnka powinna być taka żeby móc swobodnie przykryć go pokrywką, z
szynkowarem w środku. Zagotowałam
wodę w czajniku i nalałam do garnka - powinna sięgać mniej więcej 1-2 cm poniżej krawędzi
szynkowaru. Podgrzewałam pomalutku, pod przykryciem-
woda nie powinna wrzeć - przez 60 minut. Czas parzenia może być nieco krótszy lub dłuższy - ważna jest temperatura w środku
wędliny, którą
mierzy się wbijając w nią specjalny termometr.
Wędlina wieprzowa jest gotowa kiedy temperatura w jej najgrubszym miejscu osiągnie 71 st. C.Gdy tak się stało wyjęłam
szynkowar z kąpieli i odstawiłam do ostudzenia a
potem schłodzenia na ok. 10 godzin. Otworzyłam dopiero kiedy całość ostygła. Żeby wyjąć
wędlinę z naczynia postawiłam je do góry dnem, na odwróconym talerzu w zlewie, i przez kilka sekund polewałam równomiernie bardzo gorącą
wodą. Po kilku chwilach
wędlina sama się wysunęła.

Taki
szynkowar to bardzo fajna sprawa. Jest prosty w obsłudze - ot, rynienka ze stali nierdzewnej, do tego podkładka oraz klamra dociskowa ze sprężyną. Taki najmniejszy
szynkowar, o wymiarach wys. 10 cm x szer. 9 cm x dł.14,5 cm, pozwala na przygotowanie porcji
wędliny o wadze ok. 700-750 g. Jest nieduży więc
mieści się w normalnym garnku o śr. 20 cm i wysokości 12 cm - nie trzeba
mieć jakichś specjalnych naczyń do parzenia. Bardzo przydaje się termometr, którego w zestawie co prawda nie ma, ale można go dokupić oddzielnie. Sklep Tradismak oferuje także osłonki do
kiełbas, naczynia do przygotowywania
mięs, wióry do wędzenia, dodatki spożywcze i dużo różnych mieszanek
przyprawowych potrzebnych przy domowej produkcji. Na opakowaniach są informacje jak i w jakich ilościach ich używać.