ßßß Cookit - przepis na karkówka w zupie cebulowej

karkówka w zupie cebulowej

nazwa

Wykonanie

Obiad bez pracy, pyszny, aromatyczny. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste, nie stoimy przy garnkach, nie musimy cały czas pilnować, że coś się przypali. Bardzo polecam na przykład na niedzielny obiad. Ten smakowity posiłek znalazłam na blogu Ani .
8 - 9 plastrów karkówki wieprzowej (takich o grubości 1 cm)
2 paczki zupy cebulowej po 30 gramów (użyłam z Knorr'a)
1 paczuszka Fixu do potraw chińskich (również Knorr)
2 duże cebule
czarny pieprz
3 szklanki zimnej wody
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Nie rozbijamy, posypujemy czarnym pieprzem i podsmażamy na oleju na patelni, następnie przekładamy do głębokiego naczynia żaroodpornego typu gęsiarka.
Z pozostałego na patelni tłuszczu zbieramy szumy.
Cebule kroimy w półtalarki, przysmażamy na tym samym tłuszczu co wcześniej mięso. Cebulę wykładamy równomiernie na mięso.
Obie zupy i fix rozprowadzamy w około 750 ml wody i zalewamy nią mięso.
Naczynie z karkówką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut, bez przykrycia.
Co jakiś czas przewracamy mięso na drugą stronę.
Podajemy z ulubionym dodatkami.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/karkowka-w-zupie-cebulowej.html