ßßß
Stary sprawdzona metoda na przysmaki ze słoika stosowana przez nasze babki.Składniki:- karkówka tłusta + ja dodałem okrawki z wykrajanych szynek,- peklosól 15-17g/kg,- przyprawa typu warzywko, ale własnej roboty bez wzmacniaczy,- pieprz czarny, mielony lub w ziarnach, jak kto lubi,- czosnek rozciekany w ilości wg. gustu, ja dawałem ok. 1-2 ząbka na kg- słoiki Twist lub weki, najlepiej o prostych ściankach- żelatynaMięsko kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h. Po peklowaniu mięso mieszamy z przyprawami.
Następnie do czystych, wyparzonych słoików (ja myję w zmywarce) upychamy mięsko, rozkładamy tak aby w miarę było w każdym słoiku trochę tłustych kawałków. Konserwa bez tłuszczu jest sucha i nie smaczna. Czyli nie żałować tłustego. Dodajemy po płaskiej łyżeczce żelatyny na słoik, można wrzucić pieprz w ziarenkach, listek laurowy. Napychamy jak mięskiem słoiki ok. 1cm poniżej krawędzi.
Wkładamy słoiki do garnka z wodą tak aby woda sięgała ok. 1cm poniżej krawędzi słoika. Podnosimy temp. do momentu aż zacznie bulgotać i utrzymując taki stan gotujemy 90min. Następnie odstawiamy garnek ze słoikami w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnego dnia ponawiamy zabieg, ale gotujemy słoiki 60min i dnia trzeciego możemy jeszcze pogotować 30min. Tak przygotowane konserwy można przechowywać kilka miesięcy.
Powiem, że moim dzieciom smakuje. Jeden słoik 1l wystarczył na kolację dla wszystkich 4 osób i jeszcze mi na śniadanko.Jeśli ktoś chce zrobić przetwory słoikowe, tzw. konserwy podaję podane przez Dziadka z WD czasy pasteryzacji wielokrotnej (tyndalizacji) konserw mięsnych w słojach wg. Andrzeja Pisuli i Romana Dowierciała Z ,,sami robimy wędliny’’Pasteryzacja w temp. wrzenia wody co 1-2 dniI gotowanie II got. III gotWielkość słoi1/2 L 60 minut 40minut 30 minut.1 L 90 80 451, 1/ 2 L 120 80 60Czas liczymy od mome ntu zagotowania się wodyCzasy przechowywania- I gotowanie do 1 miesiąca w warunkach chłodniczych poniżej 10st C. W lecie nie dopuszczalne przechowywanie bez chłodzeniaII- gotowanie do 6miesięcy w warunkach chłodniczych do 1 miesiąca bez chłodzenia. III -gotowanie do 6 miesiecy bez chłodzeniaSmacznego