Wykonanie

Stary sprawdzona metoda na przysmaki ze słoika stosowana przez nasze babki.Składniki:-
karkówka tłusta + ja dodałem okrawki z wykrajanych
szynek,- peklosól 15-17g/kg,-
przyprawa typu warzywko, ale własnej roboty bez wzmacniaczy,-
pieprz czarny, mielony lub w ziarnach, jak kto lubi,-
czosnek rozciekany w ilości wg. gustu, ja dawałem ok. 1-2 ząbka na kg- słoiki Twist lub weki, najlepiej o prostych ściankach-
żelatynaMięsko kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 24h. Po peklowaniu
mięso mieszamy z
przyprawami.

Następnie do czystych, wyparzonych słoików (ja myję w zmywarce) upychamy
mięsko, rozkładamy tak aby w miarę było w każdym słoiku trochę tłustych kawałków. Konserwa bez tłuszczu jest sucha i nie smaczna. Czyli nie żałować tłustego. Dodajemy po płaskiej łyżeczce
żelatyny na słoik, można wrzucić
pieprz w ziarenkach,
listek laurowy. Napychamy jak mięskiem słoiki ok. 1cm poniżej krawędzi.


Wkładamy słoiki do garnka z
wodą tak aby
woda sięgała ok. 1cm poniżej krawędzi słoika. Podnosimy temp. do momentu aż zacznie bulgotać i utrzymując taki stan gotujemy 90min. Następnie odstawiamy garnek ze słoikami w chłodne miejsce do wystudzenia. Następnego dnia ponawiamy zabieg, ale gotujemy słoiki 60min i dnia trzeciego możemy jeszcze pogotować 30min. Tak przygotowane konserwy można przechowywać kilka miesięcy.
Powiem, że moim dzieciom smakuje. Jeden słoik 1l wystarczył na kolację dla wszystkich 4 osób i jeszcze mi na śniadanko.Jeśli ktoś chce zrobić
przetwory słoikowe, tzw. konserwy podaję podane przez Dziadka z WD czasy pasteryzacji wielokrotnej (tyndalizacji)
konserw mięsnych w słojach wg. Andrzeja Pisuli i Romana Dowierciała Z ,,sami robimy wędliny’’Pasteryzacja w temp. wrzenia
wody co 1-2 dniI gotowanie II got. III gotWielkość słoi1/2 L 60 minut 40minut 30 minut.1 L 90 80 451, 1/ 2 L 120 80 60Czas liczymy od
mome ntu zagotowania się
wodyCzasy przechowywania- I gotowanie do 1 miesiąca w warunkach chłodniczych poniżej 10st C. W lecie nie dopuszczalne przechowywanie bez chłodzeniaII- gotowanie do 6miesięcy w warunkach chłodniczych do 1 miesiąca bez chłodzenia. III -gotowanie do 6 miesiecy bez chłodzeniaSmacznego