Wykonanie
Kolejna
wędlina z
szynkowara. Tym razem postanowiłam przygotować
mięso drobiowe i w większych kawałkach. Korzystałam z propozycji proporcji podanych w instrukcji do
szynkowaru. Bałam się, że
żelatyny jest trochę za dużo, ale chyba ta ilość jest jednak konieczna aby
wędlina się nie rozpadała. Być może można ją zmniejszyć odrobinę. Muszę to wypróbować następnym razem.

Składniki:530 g udźca z
indyka (bez kości i skóry)300 g piersi z
indyka14 g
soli peklowej46 g
żelatyny spożywczej10 g przypraw (dałam
przyprawę Rozkoszna -
czosnek suszony, suszony
seler,
pietruszka i ziarna
pieprzu czarnego)Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki i każdy kawałek ponacinać. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wkładać do
szynkowara dokładnie dociskając. Zamknąć
szynkowar, docisnąć klamrę i wstawić do lodówki na 24 h. Garnek wyłożyć ściereczką. Wstawić
szynkowar i wlać
wodę na wysokość 1 - 1,5 cm poniżej krawędzi
szynkowara. Doprowadzić
wodę do temperatury około 90 stopni i gotować na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 h, aż
mięso osiągnie temperaturę 71 stopni. Wyjąć
szynkowar z
wody odstawić do ostudzenia na około 10 godzin (na noc).
Szynkowar wstawić na chwilę do wrzątku, lub polewać odwrócony do góry dnem wrzątkiem a następnie wyjąć
wędlinę.