Wykonanie
Pyszna, bardzo łatwa w przygotowaniu
wędlina, na podstawie tego przepisu. Wiem, że miłośników domowych wyrobów nie muszę szczególnie zachęcać :) .Tym, który jeszcze nie próbowali samodzielnego przygotowania
wędlin powiem, że naprawdę warto. Zyskujemy wyrób smaczny, zdrowy,z pełnowartościowych składników a co najważniejsze - ogromną satysfakcję, kiedy możemy zjeść kanapkę z osobiście przygotowaną
wędliną. :)

1 kg piersi z
indyka2 łyżeczki granulowanego
czosnku2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny4 łyżeczki
soli peklowejrękaw do pieczenia
Połowę mięsa kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Resztę mielemy.
Mięso wkładamy do misek, do każdej porcji dodajemy po 2 łyżeczki
soli peklowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy
mięso do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie do
mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy 100 ml
wody i masujemy je, tzn. wyrabiamy dłonią lub robotem kuchennym ( haki) przez ok. 10 min,
póki mięso nie wchłonie
wody. Po wymasowaniu powinno zrobić się kleiste.Mieszamy je z
mięsem mielonym i dodajemy
przyprawy oraz
żelatynę.Jeśli potrzeba, dodajemy ew.
soli do smaku.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. formujemy od razu zgrabny wałek. Końce rękawa starannie zawiązujemy. Najlepiej zrobić wiązanie u góry, jak to widać na zdjęciu, żeby miejsce wiązania nie znajdowało się w dole garnka, tylko ciut nad
wodą.

W dużym garnku gotujemy
wodę.
Mięso wkładamy do wrzącej
wody, po czym zmieszamy płomień i parzymy
wędlinę przez ok. 60 minut.
Mięso wyjmujemy z garnka i studzimy, po czym odkładamy do stężenia do lodówki. Po ostudzeniu wyjmujemy z rękawa.